Hopp til innhold

Familien mistet mor og bror i selvmord

– Vi har valgt å være åpne, men det er ikke alle som er så heldige at de kan snakke om ting. I et rørende møte i kveldens «Trygdekontoret» snakker familien Kåss Furuseth om det å miste noen til selvmord.

Familien Kåss Furuseth snakker om å miste noen i selvmord

MISTET MOR OG BROR: Komiker Else Kåss Furuseth snakker om det å miste i kveldens Trygdekontoret. Og om hvor heldige de er som familie, som kan være åpne om at moren og broren valgte å ta selvmord.

– Da bestemor ringte meg klokken 16.15 og sa at Lars Kristian ikke kom til middag som han pleide, var jeg sikker på at han var død, sier komiker Else Kåss Furuseth.

Broren begikk selvmord

Den kjekke, genierklærte, musikalske og morsomme storebroren hennes, som også tidvis var deprimert og hadde en uforklarlig lengsel etter døden, tok sitt eget liv i 2009. Da var han 31 år gammel.

Og familien så det komme. De hadde lenge forsøkt å forebygge og hadde dessverre erfaring med selvmord allerede.

Ramona Kåss Furuseth snakker om morens og brorens selvmord

BROREN OG MOREN TOK SELVMORD: Cecilie Ramona Kåss Furuseth snakker om å være bare sju år og miste moren sin. I kveldens Trygdekontoret.

Levde et dobbeltliv

I 1992 tok også moren, Nina Kåss Furuseth, livet av seg etter lang tids depresjon.

– Jeg pleier å omtale henne som en bedre versjon av meg og en morsommere versjon av pappa. Hun var en fantastisk mamma, sier Else Kåss Furuseth.

– Vi levde et slags dobbeltliv frem til hun døde. Hun var en fantastisk person med en stor vennekrets. Men hun ønsket ikke at noen skulle vite at hun var psykisk syk, sier Kristian Furuseth.

Etter at moren døde valgte familien å være åpen om både sykdommen og at hun tok sitt eget liv.

Snakker om at kona begikk selvmord, Trygdekontoret 6. april 2016.

VIKTIG Å SNAKKE OM DET: Kristian Furuseths kone tok sitt eget liv. Det samme gjorde hans sønn.

– Heldige fordi vi kan snakke om det

Det har ikke vært lett, men familien har vært opptatt av å leve videre. Begge gangene.

– Vi har vært åpne om hvor ille det har vært, og at det er lov til å søke hjelp. Vi er veldig heldige fordi vi er gode til å snakke om ting, og fordi vi har mye annet bra i livene våre.

– Viktig å snakke om det!

Det er veldig viktig å snakke om selvmord, ifølge forsker og psykologspesialist Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.

– Snakk om det! Nesten halvparten av oss har vært inne på tanken om å ta sitt eget liv. Det er ikke uvanlig og man kan få hjelp til å føle seg bedre, sier han.

Han råder folk som sliter, til å søke hjelp hos noen man stoler på, fastlegen eller andre i helsevesnet.

– Kanskje føles alt håpløst, men dette er en følelse som kan gå over. Vi har god hjelp for de aller fleste psykiske plager i dag, sier han.

I kveldens Trygdekontoret, snakker familien Kåss Furuseth for første gang sammen offentlig om det å miste noen i selvmord.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters