Hopp til innhold

Dette er skilsmisseuka

– Vi i NRK Super har en unik mulighet til å fortelle dem at dette stort sett går bra, sier redaktør Hildri Gulliksen. En hel uke skal de sette fokus på barnas opplevelse av skilsmisse.

Du vet du er skilsmissebarn når...

DU VET DU ER SKILSMISSEBARN NÅR DU KAN ALLE MANIPULERINGSTRIKSENE. Tegne-Hanne er blant humorbidragene til Supers skilsmisseuke.

Foto: Tegne-Hanne

Hildri Gullikseni NRK Super.

FOKUS PÅ SKILSMISSE: – Det var en gutt som sa at det han ønsket var å se noen som hadde det verre enn ham. Ved å se andre som går gjennom det samme som en selv, kan det virke trøstende, sier Hildri Gulliksen i NRK Super.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Årlig opplever om lag 30.000 barn at foreldrene går fra hverandre. Det er over 80 barn i gjennomsnitt hver dag.

– Skilsmisse er kanskje den største samla sorgen i barndommen, sier Hildri Gulliksen.

Hun er redaktør for NRK Super, som har bestemt seg for å vie en hel uke til samlivsbrudd under fanen Skilt.

– Det kan føles som et lite jordskjelv for barna når det står på. Vi i NRK Super har en unik mulighet til å fortelle dem at dette stort sett går bra.

De ønsker å ruste barn til å håndtere foreldrenes samlivsbrudd på best mulig måte. Blant annet skal de vise:

– Det vanskeligste valget jeg har tatt i hele mitt liv.

– For noen er faktisk også skilsmisse veien inn til et bedre liv og en bedre hverdag, så det å balansere bildet har vært veldig viktig for oss. I humorserien er det tull og tøys og gjenkjennelige situasjoner. Alvorlig tematikk, men med en vifte i følelser og uttrykk.

Skilt. Tre historier SKILSMISSEUKA

I «Skilt» møter vi Tuva på 12, som må mellom å flytte med moren og hennes nye kjæreste ut av byen, eller bli igjen med faren og søsteren i Oslo.

Foto: Trine Aune/ NRK / Trine Aune/ NRK

I «Skilt» møter vi Tuva på 12, som må velge mellom å flytte med moren og hennes nye kjæreste ut av byen, eller bli igjen med faren og søsteren i Oslo.

– Jeg tror det er det vanskeligste valget jeg har tatt i hele mitt liv. Jeg var redd for at pappa skulle bli lei seg eller noe, hvis jeg flyttet, eller at han følte at jeg valgte han bort framfor mamma, sier Tuva.

For Super blir det viktig å få fram alle sidene av en skilsmisse.

– Vi føler et veldig stort ansvar for å bidra til at unger føler de mestrer livene sine. Det er viktig å hjelpe disse barna. Men det er ikke bare trist. For noen barn betyr det nye muligheter til et bedre liv. Det å peke på håpet, mestringen og at det som regel går bra, er viktig for oss, avslutter Gulliksen.

Norsk musikkvideo. Lila synger låten til NRK Supers SKiLT-uke: "Sveve på luft".

Lila Elveseter Abrahamsen er tidligere kjent som såkalt Youtube-stjerne. Hun bidrar med låten «Sveve på lusft» av Hans Petter Aaserud til skilsmisseuka.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters