Hopp til innhold

Christian Rubeck om den intense flukten: - Som en James Bond-film

Episode fem av «Kampen om tungtvannet» åpner med sabotøren Claus Helbergs elleville flukt fra tyske soldater. Innspillingen av scenen var så kald at en av skuespillerne fikk frostskade i ansiktet.

Klipp fra episode 5 av «Kampen om tungtvannet» hvor sabotøren Claus Helberg, spilt av Christian Rubeck, må rømme fra tyske soldater.

Klippet viser begynnelsen av episode fem av «Kampen om tungtvannet». Sabotøren Claus Helberg blir overrasket av tyske soldater og må handle raskt for å slippe unna.

I den nest siste episoden av krigsdramaet får man se hvordan sersjant Claus Helberg må kjempe seg gjennom snø, is og kulde for å unnslippe tyske soldater.

Innspillingen av Claus Helbergs dramatiske flukt var de første opptakene som filmcrewet gjorde på vidda.

Mens resten av crewet hadde på seg åtte lag med klær, ansiktsmasker og skibriller, måtte skuespillerne ut i snøfokket på gamle treski med en iskald vind rett i fleisen.

– Det var som å få en isbøtte i ansiktet. Den første dagen var også den kaldeste. Jeg hadde ikke noe skikkelig skiantrekk, bare originalt 40-tallsutstyr. Det hadde jo også Helberg, det var langt unna noe Gore-Tex-tøy han hadde på seg. Så jeg fikk en smakebit på hvor kaldt sabotørene til tider hadde det. Resten av innspillingen var påskevær i forhold til dette, sier Christian Rubeck, som spiller Helberg i serien.

– Skuespilleren som jakter på meg forfrøs faktisk nesetippen. Den ble helt nummen og hvit, forteller Rubeck.

  • Vil du vite mer om kostymene i serien? Les her!
Christian Rubeck som Heiberg i Kampen om tungtvannet

HELBERG HADDE BEDRE SKI: Claus Helberg og de andre sabotørene hadde ski med stålkanter, men det fikk ikke Christian Rubeck og de andre skuespillerne under innspillingen av serien. -Vi spurte om å få bruke moderne ski som vi kunne kamuflere, for det ville gjort det enklere å gå bedre. Men det fikk vi ikke, forteller Rubeck til NRK.

Foto: Filmkameratene AS/Robert Holand Dreier

Overrasket av Helberg

Uten å røpe for mye av historien som utspiller seg i episode fem, så må det kunne sies at sersjant Helbergs flukt var spektakulær.

Tungtvanns-innspilling Svalbard

Flinke skikjørere både foran og bak kamera under innspillingen.

Foto: Filmkameratene

– Flukten til Helberg kunne vært en spillefilm i seg selv, akkurat som alle sabotørenes historier kunne blitt fascinerende filmer. Det er som en James Bond-film, sier Rubeck.

Han forteller at han ble utrolig imponert da han leste historien.

– Gjennom det jeg allerede hadde lest om Claus Helberg, så hadde jeg inntrykk av at han var en rolig fyr med en ekstremt stor utholdenhet. At han klarte å gjøre noe så spektakulært som man får se i episode fem av Kampen om tungtvannet, ja, det overrasket meg. Jeg fikk enda større respekt for ham.

Kampen om tungtvannet KAMPEN OM TUNGTVANNET

SLÅR REKORDER: «Kampen om tungtvannet» er blitt årtusenets mest sette dramaserie på norsk TV og har slått seertallene til NRKs tidligere seersuksess «Himmelblå».

Foto: Robert Holand / Filmkameratene AS

Brukte droner

Tungtvann-Svalbard

Produksjonsselskapet har filmet i ekte natur. Kameraoperatør Even Sigstad til venstre og fotograf Pål Ulvik Rokseth til høyre.

Foto: Filmkameratene

Det er produksjonsselskapet Field Productions som har filmet skiscenene.

– Mange har kanskje trodd at scenene er laget i etterarbeid, men vi har vært med og filmet, og vi viser ekte skikjøring og ekte natur, sier Filip Christensen, produsent i Field Productions.

Produksjonsselskapet har både brukt droner og kamerarigg på ski.– Vi har dyktige skikjørere både foran og bak kamera. Dessuten hadde vi fantastiske snøforhold.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.