Hopp til innhold

Christensens bok kan få rettslige etterspill

Advokatene som representerer Wenche Behring Breivik, beslutter i dag om utgivelsen av boka til Marit Christensen får et rettslig etterspill. I tillegg vurderer de PFU.

Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold representerer Wenche Behring Breivik. Han vurderer om de skal klage inn Marit Christensens bok for PFU.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Christensens omstridte bok «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik» utkom torsdag, til tross for at Wenche Behring Breivik like før hun døde ønsket å stanse boken.

Vil sende til PFU for vurdering

Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum sier saken er spesiell og mener boka «Moren» godt kan vurderes av PFU.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Leder i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum sa i Kulturnytt fredag at hun vil sende saken til PFU for vurdering dersom boka til Marit Christensen blir klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– En veldig spesiell sak. I utgangspunktet er det ingen ting som tilsier at det er mulig for PFU å vurdere den. Men når forfatteren her så tydelig påberoper seg Vær varsom-plakaten, beveger vi oss inn i et grenseland hvor det kanskje kan være riktig å få boka vurdert av PFU, sier Kjersti Løken Stavrum.

Vurderer rettslig etterspill

Hans Marius Graasvold er advokaten til avdøde Wenche Behring Breivik. Han vil bruke dagen til å vurdere eventuelle rettslige etterspill. I tillegg vurderer han om de skal klage inn boka for PFU.

Marit Christensen

Marit Christensen sier hun har brukt Vær varsom-plakaten som en del av en rettesnor mens hun skrev boka «Moren».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er et interessant innspill fra presseforbundet så jeg vil vurdere det seriøst, sier Hans Marius Graasvold, og fortsetter:

– Først må jeg må ta det opp med advokatene som representerer familien. Jeg er opptatt av at de beslutningene jeg tar er gjort i samsvar med dem. Vi skal hele tiden ha familien i bakhodet, og dem er det ikke jeg som representerer.

– Trodde ikke PFU vurderte litteratur

Marit Christensen sier hun har brukt Vær varsom-plakaten som en del av en rettesnor mens hun skrev boka «Moren», men det forundrer henne at PFU skulle vurdere litteratur.

– Jeg trodde ikke PFU skulle vurdere litteratur, det forundrer meg. Men, om den nylig utnevnte lederen for PFU mener at det også skal være et organ for forlagsbransjen så er det meget interessant, sier Marit Christensen.

– Boka er ingen reportasje, det er et litterært verk. Den kunne ha vært skrevet bedre, men den har selvfølgelig ingen ting i PFU å gjøre. Dette er ikke journalistikk, det er faglitteratur og sakprosa og må bedømmes deretter, sier Kjell Lars Berge. Han er professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, og har også anmeldt boka for NRK.

Advokaten vurderer det seriøst

Kjell Lars Berge

Kjell Lars Berge har anmeldt boka «Moren» og mener den ikke hører hjemme i PFU.

Foto: UiO

Graasvold tar til ordet for et etisk regelverk, som kan legge noen rammer for utgivelsen og utviklingen av lignende utgivelser – en Vær varsom plakat for forfattere.

– Det vil være både disiplinerende og nyttig for dem som skriver denne type litteratur, og også samlende for den debatten som man noen ganger har etter slike utgivelser. Christensen spilte i går selv inn Vær varsom-plakaten som et bakteppe for de vurderingene hun har gjort.

– Det er mange slike bøker som gis ut i løpet av høsten. Jeg kan nevne Trude Lorentzens bok om moren sin som begikk selvmord. Det er en veldig sterk og personlig, også intimiserende skildring, men som ingen har diskutert de moralske og etiske problemene ved. Også boken om Kenneth Sivertsen er en veldig personlig og intimiserende bok, men ingen har diskutert om den skal inn for PFU, så dette er egentlig ganske tøysete, sier Kjell Lars Berge.

Aldri tidligere vurdert bøker

PFU har aldri tidligere vurdert bøker, dermed er det en viss sjanse for at en klage vil bli avvist. Avviste klager har tidligere fått konsekvenser både for deres retningslinjer og for debatten i og med at det blir omtalt.

– Er det interessant for dere å klage inn boka, selv om sjansene for at den faktisk blir vurdert er små?

– Jeg har full forståelse for at PFU og presseforbundet må forholde seg til de retningslinjene som til enhver tid er der. Og så er jeg glad for at vi har muligheten til å sende inn en klage. Om den ikke slipper gjennom, men betyr en justering eller endring av regelverket, så vil en klage fra oss ha betydd noe positivt.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters