Hopp til innhold

Christensen svarer på advokat-kritikken

I et personlig brev til forlaget Aschehoug går advokat Ragnhild Torgersen løs på Marit Christensens bok, Moren. Nå svarer forfatteren på kritikken.

Marit Christensen

Det har stormet rundt Marit Christensen etter at boken om Wenche Behring Breiviks liv kom ut i forrige uke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ragnhild Torgersen

Advokat Ragnhild Torgersen reagerer på en rekke påstander i «Moren», og mener forlaget burde tatt kontakt med henne før de omtalte henne i boken.

Foto: Anette Andresen/Advokatfirma Andersen & Bache-Wiig

NRK.no presenterer i dag et utdrag fra Wenche Behring Breiviks advokat Ragnhild Torgersens personlige klagebrev til Aschehoug vedrørende Marit Christensens omdiskuterte bok, Moren.

I brevet går Torgersen rett i strupen på Christensen, og sier følgende om deler av boken:

– Det er ikke riktig, det som står i boken, sier Ragnhild Torgersen til NRK.no.

Nå svarer forfatter Christensen på kritikken.

– Wenche Behring Breivik var omskiftelig

Forfatteren trekker Wenche Behring Breiviks omskiftelige vesen som relevant i diskusjonen om hvordan de forskjellige partene opplevde de siste månedene før hennes død.

– Jeg har latt det gå så klart fram som jeg har kunnet i boka flere ganger, at Wenche Behring Breivik var omskiftelig; kunne si det ene en dag og noe helt annet den neste. Det er også tilfelle med de uttalelsene hun kom med til min kilde dagen etter at advokat Torgersen og Seierstad besøkte henne den 14. mars, 8 dager før hun døde, skriver Christensen til NRK.no i en e-post.

I boken hevder Christensen å ha blitt så godt kjent med Wenche Behring Breivik at hun kunne male et korrekt bilde av hva hun følte til visse tider, basert på fremtoning og kroppsspråk.

– Nødvendig for ettertiden

"Moren"

Boken om moren til Anders Behring Breivik har skapt mye debatt siden den ble lansert forrige uke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Endringene Aschehoug gjør foran bokens andre opplag, er ment å fremheve at dette er Christensens personlige tolkninger.

– De oppfattet besøket og samtalen annerledes enn Wenche selv omtalte det i ettertid. Det var 10 dager etter at jeg ble avskåret fra ytterligere kontakt med henne, forteller Christensen.

Forfatteren vektlegger også viktigheten av denne boken i svaret på kritikken fra Torgersen.

– Jeg er overbevist om at både Åsne Seierstad og jeg mener at alle opplysninger som kan tilflyte offentligheten om terroristen og massemorderens mor og hans opplevelser i livet med henne er nødvendige for ettertiden.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor