Bjarne Brøndbo pynter sin egen kiste i NRK-programmet Kisten.

Bjarne Brøndbo pynter sin egen kiste i det nye NRK-programmet «Kisten» som har premiere 21. april.

Her pynter Bjarne Brøndbo sin egen kiste

I det nye programmet «Kisten» planlegger kjendiser sin egen begravelse og åpner opp om sitt eget forhold til døden.

Med en likkiste på taket kjører programleder Namra Saleem på besøk til kjente personer i Norge for å snakke om døden. Første stopp er hos Bjarne Brøndbo utenfor Namsos.

– Ifølge kona mi tror jeg at jeg er udødelig. Egentlig er jeg livredd for å dø, så derfor prøver jeg heller å leve.

D.D.E.-vokalisten innrømmer at han har begynt å tenke mer på døden etter hvert som han har blitt eldre.

– Jeg vil ikke kun bli husket for «Rompa mi», men en som har vært noenlunde ok i min framferd. Jeg har gjort mye dumt, men alt i alt tror jeg at jeg vil bli husket som en raus, omtenksom og tolerant person, sier Brøndbo.

«Kisten» har premiere mandag 21. april klokken 22.30 på NRK1.

– Et feelgood program om døden

Nils Gelting Andresen - Prosjektleder Nils Gelting Andresen forteller at «Kisten» er et feelgood program om døden. - Foto: NRK /

Prosjektleder Nils Gelting Andresen forteller at «Kisten» er et feelgood program om døden.

Foto: NRK

I «Kisten» blir seerne kjent med en annen side av kjendisene enn den vi vanligvis ser.

–Vi har stilt som spørsmål folk normalt sett ikke må svare på. Gjestene snakker om litt mer alvorlige og eksistensielle ting enn vanlig, sier Nils Gelting Andresen, prosjektleder for «Kisten».

Han mener det er en klisje at døden er tabu.

– Døden er et tema som er mer fremme nå enn det har vært på lenge. «Kisten» er et feelgood program om døden.

Gelting Andresen har troen på at seerne vil like gjestene enda bedre etter å ha sett programmet.

– Folk kommer forhåpentligvis til å føle at de blir bedre kjent med gjestene og at de oppdager sider de ikke er vant til.

Tegner seg selv på kisten

NRK møter Brøndbo på bilopphuggeriet hans utenfor Namsos. Her skal 49-åringen pynte en likkiste slik han ser den for seg i sin egen begravelse.

– Det er veldig rart å få kisten inn her. I en alder av snart 50 år så tenker du jo litt på at livet har en slutt, sier Brøndbo.

Musikkarrieren er en stor del av livet til trønderrockeren. I løpet av mange år i rampelyset, har Brøndbo rukket å skrive en rekke autografer. Derfor tegner han både selvportrett og autograf på kisten.

– Det er meg med trekkspill. Akkurat dette har jeg sikkert gjort 5000 ganger, så det kan jeg gjøre i blinde. Tegningen er ikke så fantastisk, men den representerer meg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Bjarne Brøndbo pynter kisten sin med selvportrett.

Bjarne Brøndbo mener denne tegningen representerer han selv, og vil derfor pynte kisten sin med det.

Artisten utsmykker også kisten med påskriften «Rai rai», som refererer til en av D.D.E.s største hit.

– Det har jeg reist rundt å ropt, så rai rai er livet. Når jeg er død, så er det ha det bra, rai rai.

Lite balanse

Familien er viktig for Brøndbo, og han velger derfor også å pynte kisten med navnet på flere i familien, deriblant moren.

– Mamma har lært meg å synge og bli interessert i musikk. Hun var en typisk mamma som alltid var til stede. Jeg oppdaget for eksempel ikke at det var bein i fisken før jeg var 21 år. Mamma rensket den alltid for meg.

Selv om Brøndbo er fornøyd med å kunne leve av musikk, erkjenner han at det har vært vanskelig å balansere karrieren med familielivet.

– Jeg har ikke klart å balansere det livet i det hele tatt. Når du har en karriere som er så altoppslukende, så mister man også noe i andre enden. Det går ikke an å være verdens beste trønderrocker og samtidig være verdens beste pappa. Jeg får heller satse på å bli verdens beste bestefar.

Har begravelsessangen klar

Brøndbo har ennå ikke bikket 50 år, men har likevel rukket å gjøre seg opp noen tanker om sin egen begravelse.

– Jeg har et ønske om at folk ikke skal være så veldig lei seg i begravelsen min. Etterpå håper jeg at folk skal møtes for å dele historier over middag, vin, kaffe og konjakk, sier trønderen.

Han har også planer om hvilken sang han gjerne vil at skal bli spilt.

– Vi har en sang som veldig ofte blir brukt i begravelser i Brøndbo-familien, sier artisten og nynner på «Der hvor roser aldri dør».

At det finnes et liv etter døden, verken tror eller håper han på.

– Jeg har fått til det jeg vil i livet, så hvis man da skal begynne på nytt igjen, bør heller de som kommer etter meg få gjøre det.

– Hvis det finnes noe himmel og helvete, så kan det hende at jeg har gjort så mye dumme valg at jeg kommer til helvete uansett, fortsetter Brøndbo.

Kisten - Med en likkiste på taket, kjører programleder Namra Saleem rundt til norske kjendiser og prater om døden. - Foto: Marius Arnesen / NRK

Med en likkiste på taket, kjører programleder Namra Saleem rundt til norske kjendiser og prater om døden.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.