Video Lystrup om PST: - Ynkelig at vi måtte lyve - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: Politiets sikkerhetstjeneste rådet Geirr Lystrup til å få hemmelig nummer og å fjerne navnet fra postkassen. Det skremmer ikke visesangeren og forfatteren. I bakgrunnen innrammede illustrasjoner fra Kurt Westergaard. Se reportasjen fra Dagsrevyen.

– Ynkelig at PST ba oss lyve

Geirr Lystrup lar seg ikke skremme av at PST råder ham til å holde en lav profil. – Men det er ynkelig at vi ble bedt om å lyve, sier visesangeren og forfatteren.

Tirsdag lanserte Geirr Lystrup boka «Fortell fra Spania, Tobben!» under et arrangement i Oslo. Etter planen skulle Kurt Westergaard også delta under presentasjonen, men slik gikk det ikke.

Den danske illustratøren fikk beskjed av norsk og dansk sikkerhetspoliti om å forlate Norge.

Geirr Lystrup sier til NRK at Westergaard fikk beskjed fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å oppgi helseproblemer som grunnen til fraværet.

– Jeg har ikke noe imot PSTs arbeid. Men på ett punkt svikter tilliten, og det er når de ber oss lyve om Kurt Westergaards helsetilstand. De sender ham hjem på grunn av terrorfrykt, og påstår han har hjerteflimmer. Det synes jeg er ynkelig. Da er ikke jeg med lenger.

– Hva burde de ha sagt?

– De skulle sagt at det er så sterk terrortrussel at vi ikke har ressurser til at dere kan gjennomføre arrangementet trygt. De skulle sagt det som det var, sier Lystrup.

PST har ikke villet kommentere saken overfor NRK.

– Hva hjelper det å være redd?

NRK møter visesangeren og forfatteren hjemme i skrivestua i Brumunddal, ved Mjøsas bredd. Herfra har han skrevet boka som den omstridte danske tegneren takket ja til å illustrere.

PST har bedt Lystrup om å ordne seg hemmelig nummer og fjerne navnet sitt fra postkassa. Rådene fra sikkerhetstjenesten skremmer ikke 62-åringen.

– Jeg er i grunnen ikke redd. Jeg velger å være uredd, og velger kanskje da også å være naiv. Men hva hjelper det å være redd? spør han.

Saken fortsetter under videoen.

Video Se hele intervjuet med Geirr Lystrup - Foto: Nyhetsspiller /

VIDEO: – Det er ynkelig når PST ber oss lyve om Kurt Westergaards helsetilstand, mener Geirr Lystrup. Se hele intervjuet med visesangeren og forfatteren.

– Litt blod og erotikk

Boka «Fortell fra Spania, Tobben!» handler om myter, lengsler og kulturmotsetninger fra tiden da den siste maurerkongen rømte fra Alhambra i 1492, og fram til dagens Norge.

Den kommer både som vanlig bok og som lydbok med tilhørende musikk.

– Målet med boka er å vise motsetninger mellom to kulturer, og å vise fredelig sameksistens, sier Lystrup.

Litteraturhuset, Kurt Westergaard - Politiet omringet Litteraturhuset i Oslo tirsdag da Geirr Lystrup presenterte boka «Fortell fra Spania, Tobben!». Kurt Westergaard deltok ikke. - Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Politiet omringet Litteraturhuset i Oslo tirsdag da Geirr Lystrup presenterte boka «Fortell fra Spania, Tobben!». Kurt Westergaard deltok ikke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Geirr Lystrups postkasse - Geirr Lystrups postkasse er nå uten påført navn, etter råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).NRK

Geirr Lystrups postkasse er nå uten påført navn, etter råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Foto: NRK
Kurt Westergaard - Den danske tegneren Kurt Westergaard. - Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX

Den danske tegneren Kurt Westergaard.

Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX

Westergaard og Lystrup kjente ikke hverandre før den danske tegneren sa ja til å illustrere boken.

– Tenkte du gjennom valget av Westergaard?

– Ja, jeg bestemte meg for at jeg skal følge min overbevisning. Har jeg behov for en tegner til et manus, så velger jeg den tegneren som er den beste. Det ble Kurt Westergaard denne gangen, og det angrer jeg ikke på. Han har laget noen fantastisk fine tegninger.

– Noen av dem er ganske provoserende?

– Det er litt blod og litt erotikk, det er det. Men framfor alt er dette en voksen barnebok.

Ønsker du å provosere?

– Nei, det er ikke i min karakter eller ånd, sier Lystrup.

– Selvsensur ikke bra

Geirr Lystrup mener det er synd hvis den såkalte karikaturstriden gjør at Kurt Westergaard mister oppdrag som tegner.

– Hvorfor skulle vi glemme eller velge bort Westergaard, han som har betalt så dyrt for ytringsfrihet her i Norden? Det ville vært et svik, rett og slett.

– Blir du Norges svar på Westergaard nå?

Nei, nei, nei. Han laget en provoserende tegning av Muhammed, og brøt inn i et tabuområde. Min bok gjør ikke det. Den avbilder presteskap, både muslimske og katolske, og det må vi selvsagt kunne spøke med. I vår kultur gjør vi det, sier Lystrup, og fortsetter:

– Som de sier i Gudbrandsdalen: «Oss lyt ta skikken der oss kjem». Sånn er det her hos oss.

Lystrup håper ikke terrorfrykt gjør at ytringsfriheten knebles.

– Vi har endelig fått et fritt åndsliv i Norge. Nå som vi kan spøke med det meste uten å måtte passe kjeften synes jeg det er veldig leit hvis vi kommer inn i en ny periode med selvsensur. Det er ikke bra for fantasien, og ikke bra for kulturlivet, avslutter visesangeren og forfatteren fra Vinje.

LES OGSÅ:

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.