Hopp til innhold

Hevder dansk sikkerhetspoliti ba Westergaard forlate Norge

Det var den danske etteretningstjenesten PET som ba den danske tegneren Kurt Westergaard om å reise hjem fra Norge mandag, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard skulle egentlig delta på et arrangement på Litteraturhuset sammen med sin norske venn og kollega Geirr Lystrup tirsdag formiddag, men ble bedt om å forlate Norge allerede mandag.

Foto: Miriam Dalsgaard / Scanpix/AP

PST har siden Kurt Westergaard ble bedt om å forlate Norge i forkant av et foredrag han skulle holde tirsdag, fått krass kritikk for at de ikke evnet å ivareta den danske avistegnerens sikkerhet.

PST sier onsdag til NRK at det var den danske etteretningstjenesten som anbefalte Westergaard å dra hjem.

– Danskene har ansvaret

– Det er den danske sikkerhetstjenesten PET som har det daglige ansvaret for Westergaards sikkerhet. Dermed var det også PET som anbefalte ham å avlyse arrangementet han skulle delta på i Norge og reise tilbake til Danmark på mandag, sier kommunikasjonssjef i det norske Politiets sikkerhetstjeneste, Trond Hugubakken, til NRK.

Men var PST enig i den avgjørelsen?

Det spiller forsåvidt ingen rolle i og med at det er PET som har ansvaret. Det er naturlig at sikkerhetstjenestene og politiet i det landet som besøkes av en person har dialog sammen. Men det er i dette tilfellet hans eget lands sikkerhetstjeneste som har tatt avgjørelsene, sier Hugobakken.

– Bedt om å lyve

Det har blitt spekulert i om Westergaard ble bedt om å lyve og si at alvorlig hjertesykdom var grunnen til at han måtte dra fra Norge.

– Politiets og PSTs rolle, og sikkert også PETs rolle er å gi sikkerhetsråd. Vi gir råd og anbefalinger til den personen som vi beskytter. Hva den personen ønsker å si til offentligheten må være hans valg, sier Hugbakken.

Uvanlig å kommentere

PST ønsker ikke å kommentere hvilke sikkerhetsråd som ble gitt, eller hvor alvorlig trusselen mot Westergaard var.

– Jeg kan ikke gå inn på hvilke konkrete opplysninger politiet satt på. Det må eventuelt PET kommentere. Jeg kan heller ikke si noe om graden av alvorlighet i trusselen mot Westergaard, sier Hugbakken.

PST har inntil nå vært tause om hjemsendelsen av den kontroversielle tegneren, men føler de nå må si noe om hjemsendelsen.

– Det er veldig uvanlig at vi kommenterer noe knyttet til enkeltpersoners sikkerhet. Det blir veldig konkret å si noe om det. Det er også veldig skjelden vi kommenterer andre lands etteretningstjenester som vi samarbeider med. Men nå føler vi vi er nødt til å gjøre unntak på grunn av alle spekulasjonene som har versert rundt det som har skjedd, sier Hugbakken.

NETT-TV: – PST burde gjort mer for å sikre Westergaard

Video - PST burde gjort mer for å sikre Westergaard

NETT-TV: Politikerne hudflettet PST, og mente de burde beskytte Westergaard og ytringsfriheten i Norge bedre.

Illustratøren, som er kjent for å ha tegnet den islamske profeten Muhammed for Jyllands-posten, skulle egentlig delta på et arrangement på Litteraturhuset sammen med sin norske venn og kollega Geirr Lystrup tirsdag formiddag.

De to har henholdsvis skrevet og illustrert en bok sammen.

Reiste fort

Da Westergaard avlyste arrangementet i siste liten gikk de første meldingene ut på at han var syk.

Senere tirsdag ble det kjent at sikkerhetstjenestene i Danmark og Norge fryktet attentat mot den omstridte tegneren, og at det var derfor 76-åringen hadde dratt tilbake.

Westergaard sa til NRK.no tirsdag at både PET og Det norske sikkerhetspolitiet (PST) fastholdt at det beste han kunne gjøre var å reise hjem.

– Det var noe den norske sikkerhetstjensten og danske PET besluttet, og da reiste jeg meget raskt hjem, sa tegneren til NRK.no.

Flere norske politikere mener Westergaard burde ha fått politibeskyttelse istedet for å bli sendt ut av landet da truslene ble kjent.

Både Arbeiderpartiet, Frp, Krf og Høyre rettet tildigere onsdag krass kritikk mot det PST for avgjørelsen.

De har også bedt om en redegjørelse overfor Stortinget fra sikkerhetstjenesten om det som hendte.

AKTUELT NÅ