Hopp til innhold

Hudfletter PST etter at Westergaard ble sendt ut av Norge

Reaksjonene er sterket etter at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) sendte den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard hjem fra Norge. Kritikken rettes først og fremst mot PST.

Video - PST burde gjort mer for å sikre Westergaard

NETT-TV: PST burde gjort mer for å sikre Westergaard, sier flere politikere.

PST mente det ikke var sikkert nok for Kurt Westergaard i Norge, og sendte ham hjem til Danmark dagen før han skulle deltatt på et arrangement i Litteraturhuset i Oslo. De kan ha fryktet et attentat mot den omstridte illustratøren.

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard er en omstridt illustratør på grunn av Muhammed-karikaturene han tegnet i den danske avisen Jyllandsposten.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

LES: Kurt Westergaard til NRK: – PST ba meg om å reise hjem

LES: PST fryktet attentat mot tegneren Kurt Westergaard

– Burde ivaretatt ytringsfriheten

Både politikere og folk som kjemper for ytringsfrihet mener Westergaard burde ha fått politibeskyttelse istedet for å bli sendt ut av landet.

Flere stortingspolitikere retter nå krass kritikk mot det hemmelige politiet

– Det naturlige er at de legger opp til en sikkerhet som ivaretar ytringsfriheten. Istedet for at Westergaard hadde fått beskjed om han måtte returnere, med en begrunnelse som ikke stemmer, så burde de iversatt nødvendige tiltak for å ivareta hans sikkerhet, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Illustratøren, som er kjent for å ha tegnet den islamske profeten Muhammed for Jyllands-posten, skulle egentlig delta på et arrangement på Litteraturhuset sammen med sin norske venn og kollega Geirr Lystrup tirsdag formiddag, men ble etter det NRK forstår bedt av PST om å forlate Norge mandag.

LES: Westergaard fikk hjerteproblemer

William Nygård: – Kritikkverdig av PST
Video - Kritikkverdig av PST

Tidligere forlagssjef i Aschehoug mener saken det var kritikkverdig av PST å sende Westergaard hjem med uforrettet sak.

Krever redegjørelse i Stortinget

Fremskrittspartiet mener PST burde gjort mer for å sikre Westergaard under oppholdet i Norge.

– PST burde absolutt ha samlet sammen de ressursene som er tilgjengelige. Bedt om bistand fra beredskapstroppen, Oslopolitiet og andre politidistrikt, slik at Westergaard kunne fått gjennomført sitt foredrag, sier Per Sandberg (Frp), leder i justiskomiteen på Stortinget.

Kurt Westergaard, Litteraturhuset

Væpnet politi ved Litteraturhuset, der Westergaard skulle ha deltatt på et kulturarrangement.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Flere partier krever nå en redegjørelse fra sikkerhetstjenesten.

– Nå kjenner vi ikke årsaken til at PST vurderte dette på denne måten. Men dersom det er ressurs-situasjonen som er årsaken er det absolutt en grunn til å få en redegjørelse på Stortinget, sier André Oktay Dahl (H), andre nestleder i justiskomiteen.

– Går ellers langt for å forsvare ytringer

Dahl får støtte av Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som peker på at norsk politi vanligvis går svært langt for å verne om ytringfriheten.

– Når ekstreme høyrekrefter er i sving, og er utsatt for motdemonstranter, så stiller man opp med store ressurser for å forsvare ytringsfriheten til selv personer med ytterliggående meninger. Så jeg mener vi trenger en forklaring på hvorfor man ikke har hatt samme holdnig her, sier Jan Bøhler (Ap), nestleder i justiskomiteen.

Selv om tegneren hadde reist tilbake til Danmark, ble litteraturhuset omringet av væpnet politi under arrangementet tirsdag.

NETT-TV: Lever med politibeskyttelse døgnet rundt

Lars Vilks

NETT-TV: Den svenske muhammedkarikatur-tegneren Lars Vilks var trolig også terrormål i Sverige sist uke.

LES OGSÅ: Rettssak mot karikaturtegner

LES OGSÅ: Skjerpet straff for Westergaard-angriper