Hopp til innhold

Regissøren bak «Kampen om tungtvannet»: Serien blir drøyere for hver episode

«Kampen om tungtvannet» fikk et av de høyeste seertallene noensinne for en norsk dramaserie. Regissøren forteller at serien blir drøyere de kommende episodene.

Menn i snøen med hvite drakter

Rønneberg, Strømsheim, Storhaug, Idland, Kayser, Haukelid, Kristiansen (spilt av henholdsvis Tobias Santelmann, Ole Christoffer Ertvaag, Endre Ellefsen, Eirik Evjen, Mads Sjøgård Pettersen, Frank Kjosås, Glenn Andre Kaada) i serien «Kampen om tungtvannet». Joachim Rønneberg var leder for gruppen Swallow/Gunnerside, som i februar 1943 sprengte tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan.

Foto: Filmkameratene/NRK

Regissør Per Olav Sørensen

Per Olav Sørensen har hatt regi på to svært populære NRK-serier: 'Kampen om tungtvannet' og 'Halvbroren'.

Foto: Sturla Bakken

1 259 000 nordmenn så de to første episodene av «Kampen om tungtvannet» i går. Serien har fått gode anmeldelser og er allerede solgt til utlandet.

Regissør Per Olav Sørensen, som også står bak NRK-serien Halvbroren, avslører at serien blir mer ekstrem for hver episode.

– Det blir drøyere og drøyere. Jo lenger ut i serien man kommer, desto mer kompleks blir historien. Det blir også veldig tydelig at dette ikke er noen heltehistorie, sier regissør Per Olav Sørensen til NRK.

Manusforfatter Petter Rosenlund forteller til NRK at det blir enda mer action i de kommende episodene.

– Det blir mer og mer spennende. I fjerde episode kommer selve aksjonen, det kan jeg garantere blir et høydepunkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petter Rosenlund foran filmplakat

Manusforfatter Petter Rosenlund sier han er overrasket over de høye seertallene på de to første episodene. – Det er overveldende hyggelig. At norsk drama treffer så bredt, er veldig gledelig, sier Rosenlund til NRK.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Samler Grouse

I de to første episodene får seerne blant annet se hvordan Leif Tronstad, spilt av Espen Klouman Høiner, samler troppen bak Operasjon Grouse – de fire norske fallskjermsoldatene som landet på Hardangervidda for å finne en egnet landingsplass for britiske soldater.

SPOILERVARSEL: Hvis du ennå ikke har sett de to første episodene, kan du se dem her og hoppe over det neste avsnittet.

Selvmordsaksjon

I gårsdagens to episoder så man hvordan en gruppe engelske ingeniørsoldater ble sluppet ned i to glidefly over Hardangervidda for å angripe selve fabrikken. Denne operasjonen ble kalt for Freshman, men ble mislykket og totalt mistet 41 personer livet.

Hvis operasjon hadde vært vellykket, måtte engelskmennene uansett ha kommet seg ut fra Hydro-fabrikken på Rjukan. De var 41 uniformerte, engelske soldater som skulle gå 30 mil til Sverige, i dyp løssnø, uten ski og med tyskerne etter seg.

I «Kampen om tungtvannet» får de engelske ingeniørsoldatene utdelt cyanidpiller som de skulle ha i munnen. Hvis de biter over pillen ville den sikre død skje innen tre minutter.

– Det er en selvmordsaksjon, og det er noe vi får se lignende episoder etter som serien utspiller seg. Sånt sett har det også paralleller til dagens krigføring i andre land, sier Per Olav Sørensen til NRK.

Her en tegning av angrepsruten mot Vemork 1943

Sabotasjen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ved Rjukan fant sted natt til 28 februar 1943. Produksjonen av tungtvann var av stor betydning for de tyske forsøk på å framstille atomvåpen. Her en tegning av angrepsruten, laget til filmen 'Kampen om tungtvannet'.

Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters