Hopp til innhold

1,2 millioner så «Kampen om tungtvannet»

1 259 000 nordmenn seere fikk med seg premieren på NRK-serien «Kampen om tungtvannet» i går kveld. – Jeg er svimlende glad, sier produsent.

Kampen om tungtvannet

TO AV HOVEDPERSONENE: Espen Klouman Høiner spiller Leif Tronstad mens engelske Anna Friel spiller Julie Smith i den engelske etterretningstjenesten. Friels karakter er ikke basert på en virkelig person.

Foto: Filmkameratene AS/Jiri Hanzl / Filmkameratene AS/Jiri Hanzl

Første og andre episode av den påkostede serien om Vemork-aksjonen under 2. verdenskrig ble sendt på NRK1 i går kveld.

Seertallet 1 259 000 utgjorde en markedsandel på 63 prosent, og er ny rekord for premiereepisoden av en NRK-dramaserie.

Petter Rosenlund foran filmplakat

«UTROLIG STAS»: Manusforfatter Petter Rosenlund.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Tone C. Rønning

«SVIMLENDE GLAD»: NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

– Utrolig stas, og en seier for norsk drama at det treffer så bredt. Andre verdenskrig slutter aldri å fascinere. Det er vår historie og virkelighet det handler om, sier seriens manusforfatter Petter Rosenlund.

– Jeg er svimlende glad for at publikum setter så stor pris på det vi lager, sier NRKs prosjektansvarlig Tone C. Rønning.

Mange unge seere

Dette er imidlertid ikke seerrekord for et NRK-drama. Siste episode av «Himmelblå»s andre sesong samlet i 2009 1 328 000 seere foran tv-apparatet.

«Kampen om tungtvannet» kan riktignok slå «Himmelblå» når tall for nett-tv og tidsforskjøvet tv-titting tas med i regnestykket etterhvert.

Premieren i går trakk også uvanlig mange unge seere: 67 prosent i aldersgruppen 12-19 og 50 prosent av seerne mellom 20 og 29 så NRKs krigsdrama.

– Med slike tall har man nådd ut til vesentlige deler av hele befolkningen, og samlet Norge. Det blir spennende å se hvordan dette går videre, både med historien og seertallene, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen.

NRK vant «lørdagsduellen»

«Kampen om tungtvannet» har et budsjett på 75 millioner kroner, og den har allerede blitt solgt til utlandet.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på at det var vel anvendte penger. Folk sier at det ser ut som om serien kostet 150 millioner, ikke 75, sier Tone C. Rønning.

Ellers i tv-helgen slo NRKs «Mesternes mester» TV 2s «Hver gang vi møtes» i kampen om lørdagsseerne.

961 000 så tidligere norske toppidrettsutøvere konkurrere på Sicilia på NRK1, mens 808 000 fikk med seg norske artisters hyllest av Bjarne Brøndbo på TV 2.

Topp ti for tv-helga

Programtittel

Kanal

Seere i tusen

Markedsandel i prosent

1

Kampen om tungtvannet

NRK1

1259

63

2

Hvem tror du at du er?

NRK1

1132

61

3

Langrenn: Tour de ski: 15 km menn

NRK1

1051

83

4

Mesternes mester

NRK1

961

51

5

V-cup kombinert: 10 km, langrenn

NRK1

907

79

6

Hopp: Hoppuka, Innsbruck

NRK1

890

76

7

Norge rundt

NRK1

887

58

8

Klassisk Bjørn Eidsvåg

NRK1

823

48

9

Anno

NRK1

812

50

10

Hver gang vi møtes

TV 2

808

42

Ekspander/minimer faktaboks

Tallene inkluderer ikke nyhetssendinger, tidsforskjøvet tv-titting etter sendedagen eller nett-tv.

LES OGSÅ:

Norsk dramaserie i seks deler. Under den andre verdenskrig leder Nobelprisvinneren Werner Heisenberg nazistenes atomprosjekt. Heisenberg trenger tungtvann, kun produsert av Norsk Hydro på Vemork, til reaktoren han skal bygge. Tungtvannsfabrikkens skaper, vitenskapsmann og motstandsmann Leif Tronstad fatter mistanke ved tyskernes tungtvannkjøp og kontakter engelsk etterretning. Med Espen Klouman Høiner, Cristoph Bach, Dennis Storhøi, Anna Friel, Maibritt Saerens m.fl. (1:6)

WEB-TV: Se første og andre episode av «Kampen om tungtvannet».

Sesongpremiere! 11 tidligere toppidrettsutøvere har reist til Italia for å bli med på årets mest spennende oppgjør. I løpet av ti programmer skal blant andre Mini Jakobsen, Tora Berger, Pål Gunnar Mikkelsplass og Monica Valen kjempe om den ærefulle tittelen Mesternes Mester! Programleder er Dag Erik Pedersen. Sesong 6 (1:10)

WEB-TV: Se første episode av årets «Mesternes mester».

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober