Hopp til innhold

– Afterski er blitt et eget musikkmarked

Fredrik «Freddy Kalas» Aukes «Pinne for landet» har toppet VG-lista gjennom flere uker i vinter. Afterski-musikk er i ferd med å bli en egen, etablert sjanger, sier MP3-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes.

Fredrik Aukre, alias Freddy Kalas, har lagd vinterens store afterski-hit.

SKIPOP: Fredrik Auke sang vokalen på Broilers afterski-hit i 2012. I år gjør han stor suksess med helt egen låt under aliaset Freddy Kalas.

– «Pinne for landet» er en låt som handler om afterski og Vinter-Norge. Det er en patriotisk låt som jeg håpet skulle treffe hele landet, og det har den gjort, forteller Fredrik Auke, alias Freddy Kalas.

Freddy Kalas

TAR OPP ARVEN: Fredrik Auke tar opp arven etter lillebroren Simen, som har gjort suksess med drammensduoen Broiler. Med seg som produsent har han den andre halvparten av duoen, Mikkel Christiansen.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

De siste ukene har låten toppa VG-lista, som baserer seg på nedlastinger og strømming.

Dermed tjener 24-åringen også gode penger på festene i alpinanleggene og hyttefeltene denne vinteren.

Gjentar Broiler-suksessen

Auke, som er storebroren til Broilers Simen Auke, er ikke ukjent med sjangeren fra før. I 2012 hadde han vokalen på Broilers afterski-låt fra 2012, betegnende nok kalt «Afterski», og har også bidratt på hitene «Vannski» og «Bonski».

– Hvorfor ville du lage en afterski-låt?

– Fordi jeg elsker vinteren og afterski og øl og god stemning! Jeg har jo gjort det samme før sammen med Broiler på låten Afterski, der jeg synger for dem, og det har vært fett å gjøre det en gang til.

Auke mener afterski-musikk de siste årene er blitt en egen nisje og sjanger innen norsk musikk.

Benedicte Jacobsen Hamnes

LETT OG HARRY: NRK-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes mener afterski-musikk kjennetegnes ved at den er lett og allsangvennlig.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

– Det har blitt et eget musikkmarked. Det var ikke det før, da spilte de all mulig slags musikk på afterski, mener Auke, og får støtte av NRK MP3-programleder Benedicte Jacobsen Hamnes.

– Afterski-musikk er etter hvert blitt en egen sjanger innen norsk musikk. Du har jo DJ Broiler, den gang de lagde musikk på norsk, du har Staysman og Lazz, og nå Freddy Kalas, som gjør det bra.

Lettbeint og harry

Hamnes mener det er noen få, grunnleggende ting som kjennetegner en god afterski-låt.

– Afterski-musikk har høy allsangfaktor og lettbeinte tekster som er lett å følge med på. Det er ikke tungt og trist, men kanskje litt harry?

Selv om målgruppa er ung og ofte å finne på afterski, er det ikke nødvendigvis et homogent publikum, mener Hamnes.

– Det er helt klart at de treffer unge folk, som kanskje liker at det er litt lettbeint. Jeg tenker at folk som hører på denne musikken er alt fra tiåringer til trettiåringer, fra barnebursdager til gutteturer til fjells.

Se MP3-programlederens egne afterski-favoritter i faktaboksen til høyre, eller sjekk ut spillelista i Spotify eller Wimp.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor