Hopp til innhold

– Handler om å gjøre folk glade!

For Stjernekamps semifinalister er det er folkelig musikk med visesang og danseband som er ukens ufordring. – Det er sjangeren som er mest glad, sier Rita Eriksen om danseband.

Det er tid for semifinale i Stjernekamp, og deltakerne øver på danseband og sving. 
Se Stjernekamp på NRK1 lørdager kl. 19.55

Rita Eriksen øver på danseband, og tar seg tid til litt swing med Ole Ivars-vokalist Tore Halvorsen, som er ukens coach.

I den niende uken er det endelig tid for semifinale, og lørdag avgjøres det hvem som står igjen som de to finalistene i Stjernekamp. Konkurransen er knalltøff, og Tuva Syvertsen, Rita Eriksen og Tor Endresen har kjempet seg gjennom opera, reggae, hiphop, soul og mange andre sjangre hver uke.

Nå er det på tide å vise at de også kan takle to av de mest folkekjære sjangrene i Norge, danseband og visesang. Rita Eriksen synes det er mye lettere enn da hun måtte bryne seg på opera for noen uker siden.

– Opera var det aller, aller vanskeligste. Da var jeg ganske stressa, det var mye tøffere enn jeg trodde, og jeg måtte øve veldig mye, sier hun til NRK.no.

Hun kom seg helskinnet gjennom, og forbereder seg nå på å synge låter som ligger nærmere det hun til daglig gjør.

– Jeg har ikke noe forhold til danseband, jeg har aldri sunget denne type danseband. Men når du hører på musikken er det ikke så mye som skiller danseband og country hvis du tar ytterpunktene, sier hun.

Stemmemessig er det heller ikke så stor forskjell som da de øvde på opera, pop og hiphop.

– En gladsjanger

Eriksen har valgt dansebandklassikeren «Mitt eget blue Hawaii» fra svenskenes største stjerner innen sjangeren, Vikingarna.

– Det er jo den sjangeren som kanskje er mest glad av alle. Det er en sjanger som handler om å gjøre folk glad så de vil ut på gulvet og danse, sier hun.

Ukens sjangerekspert er Carl Martin Kisen. Han har lang fartstid i bransjen, og har jobbet med danseband siden han begynte som roadie i 1986. I dag driver han et bookingselskap med ansvar for flere av Norges mest kjente artister og band innen sjangeren.

– Danseband, eller dansemusikk, er bruksmusikk som er enkel i teknisk utførelse, sier Kisen til NRK.no.

Han tror mye av musikkens popularitet kommer av tilgjengeligheten til den i hele landet.

– Dansebandene reiser land og strand rundt og spiller overalt. Det gjør de hele året, ikke bare på sommerfestivalene, og det er nok litt av nøkkelen til suksessen, sier Kisen.

– Folk må tro på deg

Selv om sangen og musikken i seg selv ikke er spesielt teknisk krevende, må artistene ha en troverdighet på scenen under fremførelsen, mener Kisen.

– Du må skape tillit til folk, og få de til å tro på deg. Nærhet og ekthet i det du driver med er viktig, sier han om hva han kommer til å se etter under lørdagens Stjernekamp.

Som kjennetegn på en god dansebandlåt er et fengende refreng, og tradisjonelt sett et blåseinstrument som saksofon. Trekkspill og keyboard er også instrumenter som ofte høres på dansebandlåter.

– Men det er nok vanskeligere å skille dagens danseband fra andre sjangre enn det var før. På samme måte som country har glidd over mot pop, har danseband glidd mer over i country, sier Kisen.

I tillegg til danseband skal semifinalistene også prøve seg i visesang. Her har den spellemannsprisvinnende visesangeren Lars Klevstrand vært ukens coach, og Jonas Fjeld skal være sjangerekspert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.