Hopp til innhold

For lite til å redde kulturskatter

30 millioner kroner er satt av på statsbudsjettet til å sikre nasjonalskattene i Vikingskipshuset på Bygdøy. Det er ti millioner kroner mindre enn Kulturhistorisk museum har bedt om.

Vogn fra Vikingskiphuset på Bygdøy

Vognen fra Osebergskipet er i spesielt dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tilskuddet skal fordeles over tre år.

Et internasjonalt ekspertutvalg anbefalte i mai 2012 at vikingskipene og tilhørende samlinger ikke skal flyttes og at tiltak er helt nødvendig for å bevare nasjonalskattene.

Se video:

I 1904 graver arkeologer fram et godt bevart skip fra en gravhaug ved Tønsberg, der en vikingdronning var blitt gravlagt i år 834. Skipet blir kalt Osebergskipet.
Det er også gjort flere arkeologiske skipsfunn fra vikingtida i Norge. Sammen med Osebergskipet er de enestående kulturminnene stilt ut i Vikingskipshuset på Bygdøy. Universitetet i Oslo ønsker å flytte skipene til et nytt kulturhistorisk museum som skal bygges i Bjørvika, men det er reist tvil om de inntil 1 200 år gamle trebåtene tåler flytting. 
Riksantikvaren mener at Vikingskipshuset med skip og annet innhold bør fredes. Huset ble tegnet av en kjent norsk arkitekt, Arnstein Arneberg, og første del av museet åpnet i 1926. 
Den 3. mai 2012 konkluderte en internasjonal ekspertgruppe med at vikingskipene ikke bør flyttes fra Bygdøy, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen fastslår samtidig at saken nå er avgjort.
I dette innslaget får du innblikk i konservatorenes arbeid med de skjøre gjenstandene fra vikingtida.

Kan vikingskipene flyttes?

Går i oppløsning

Både sledene og vognen fra Osebergskipet, noen av Norges mest unike kunstskatter, er i ferd med å gå i oppløsning. Overflaten er blitt hard og sprø, og trevirket i ferd med å bli til pulver.

– Situasjonen er helt kritisk, sa direktør for Kulturhistorisk museum,Rane Willeslev, før statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

Hør innslaget i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters