Hopp til innhold

Kan ha brukt musikk som inspirasjon

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum har studert terrorsiktede Anders Behring Breiviks musikksmak, og mener den kan kaste lys over saken.

Et skilt viser veien til Utøya i nærheten av Tyrifjorden.

Et skilt i nærheten av Tyrifjorden viser veien til Utøya.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Musikk har spilt en overraskende stor rolle i terroristens liv, slik det fremstilles i dokumentet han har publisert, sier musikkforskeren Benjamin Teitelbaum fra amerikanske Brown University til NRK.no.

Han er ekspert på musikk innenfor den nasjonalistiske bevegelsen, og holder akkurat nå på å skrive doktoravhandling på emnet.

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum.

Musikkforsker Benjamin Teitelbaum ved Brown University.

– Behring Breivik beskriver blant annet hvordan man kan bruke musikk for å holde på inspirasjonen i treningsprosessen til terroraksjonen, sier Teitelbaum.

Flere overlevende fra Utøya har også fortalt at gjerningsmannen hadde plugger i ørene, og det er spekulert i om han lyttet til musikk under udåden .

I dokumentet han har publisert, beskriver han seg i ungdomstiden som hiphoper som holdt avstand til skinheads som var hardrockere.

Nasjonalistiske tekster

Selv fremhever terroristen den svenske, nasjonalistiske artisten Saga som en av sine største inspirasjonskilder.

Anders Behring Breivik i bil på vei til fengslingsmøte.

Anders Behring Breivik i bil på vei til fengslingsmøte.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Saga er en av de mest kjente kvinnelige artistene i det høyreekstreme miljøet, både i Skandinavia og USA.

Teitelbaum mener dette viser at den terrorsiktede hadde sterkere bånd til den hvitnasjonalistiske bevegelsen enn det som har fremkommet.

– Han siterer Sagas tekster, og ber sine etterfølgere om å høre på musikken og pugge tekstene, forteller Benjamin Teitelbaum.

Han tror ikke terroristen ville ha vist at han verdsatte tekstene hennes i så stor grad, hvis han ikke mente at de sa noe «viktig».

– Ikke tradisjonell nynazist

Flere har påpekt at Anders Behring Breivik ikke er en tradisjonell nynazist, men derimot en ekstrem anti-islamist .

Teitelbaum mener at musikken og tekstene terroristen lyttet til og verdsatte, indikerer at han var tettere knyttet til hvitnasjonalistisk tankegang enn det som har fremkommet.

– Mange har hevdet at han drapsmannen ikke har vært opptatt av raseideologi, men musikksmaken hans viser det motsatte, mener Teitelbaum.

Saga spiller en form for popmusikk og har tekster som blant annet advarer om den hvite rases «kommende død» og oppfordrer til hvit «mobilisering».

Et spørsmål om fortolkning

Flere av disse tekstene kan tolkes som oppfordring til vold, ifølge musikkforskeren.

Helene Bøksle

Musikken til Helene Bøksle ble brukt i en av Behring Breiviks Youtube-videoer.

Foto: Hege Bakken Riise/NRK

Teitelbaum mener man ikke dermed kan holde artister ansvarlige for grusomme handlinger.

– Da må oppfordringene i så fall være svært eksplisitte. Straks artistene benytter et bildespråk, blir det et spørsmål om fortolkning, forteller musikkforskeren til NRK.no.

– Det er mye musikk der ute som kan tolkes som en oppfordring til vold. Det er en avstand mellom ord og handling, sier han.

– Hvis det ikke er en direkte oppfordring til vold, må man respektere ytringsfriheten. Man kan ikke skylde på artistene, mener Teitelbaum, som mener man bør være forsiktig med å forsøke å si noe om gjerningsmannens personlighet ut fra musikkpreferanser.

Utnyttet norsk artist

I det publiserte dokumentet har Behring Breivik listet opp klassiske komponister som Wagner, Verdi og Mozart, samt trance og elektronisk musikk.

Han skal spesielt ha fremhevet sangen Lux Aeterna av den britiske komponisten Clint Mansell, som «veldig inspirerende» og at den frembringer en type «emosjonelt raseri».

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke

Blomsterhavet utenfor Oslo domkirke.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sangen er blant annet brukt i kampscenene i filmen Ringenes Herre.

I en Youtube-video gjerningsmannen har laget, benytter han den norske artisten Helene Bøksles musikk. Bøksle tar avstand fra bruken.

– Jeg har selvsagt aldri godkjent en slik bruk, og tar sterk avstand fra å bli koblet til siktedes meninger eller handlinger. Dette er først og fremst en ufattelig tragedie og mine tanker går til alle de pårørende som er rammet av disse grusomme handlingene, sier Bøksle.

Ifølge NTB kommer det frem i dokumentat at han finner den sørlandske artistens musikk på gammelnorsk svært motiverende og kraftfull.

Musikken er blant annet brukt i tv-spillet Age of Conan.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.