Hopp til innhold

Ønsker å lage en fjerde sesong av Lilyhammer

NEW YORK (NRK): Steven Van Zandt åpner for å lage en fjerde sesong av den populære serien Lilyhammer. I natt var det stor premiere i New York.

Premierefest for Lilyhammer i New York

I natt ble Lilyhammer sesong 3 lansert på Netflix.

Foto: Gro Holm / NRK

I en plysjdekket kjellerbar i Tribeca i New York er det premierefest i forbindelse med lanseringen av tredje sesong av Lilyhammer i USA.

– Jo lengre jeg er der, jo mindre forstår jeg, sier Steven Van Zandt om Lillehammer.

I Norge er NRK midt i den nye sesongen på TV og alle episodene er allerede lagt ut på NRK.no, men først i går ble alle episodene gjort tilgjengelig på Netflix.

I siste episode dukker også Bruce Springsteen opp i en birolle, men han kom ikke til festen i går. Dermed ble det Van Zandt som var den soleklare stjernen. Foruten å ha hovedrollen som Frank, deltar han i skrivingen av manus, i regien og med musikken.

– Hvorfor er alle nordmennene i serien tilsynelatende mindre intelligente og smarte enn deg?

– I beg your pardon, det er ikke sant i det hele tatt, påstår Van Zandt, bedre kjent som musikeren Little Steven i Bruce Springsteens E-Street band.

– Nordmennene er minst like smarte som meg. Frank blir dessuten norskere for hver sesong, du vil skjønne hva jeg mener på slutten av denne sesongen. Han blir også lurt av nordmennene. Vi har i alle fall ikke ønsket å framstille nordmenn som dumme, forsikrer Van Zandt.

Klisjeer er gøy

– Hva synes du om å spille Torgeir, den keitete og avgjort ikke så smarte daglige lederen av Franks bar Flamingo, Trond Fausa Aurvåg?

– Det er gøy å spille litt på klisjeene. Ikke det at nordmenn er dumme. Men min karakter er en bondetamp med psykiske lidelser innimellom, og det er en klisjé. Så gjør historien krumspring, og du vet ikke hvordan det ender. Produsentene er dessuten veldig sjenerøse, for manus er nærmest veiledende. Det er klart hva hver scene er ment å fortelle, hva den handler om. Men så kan vi verbalt velge å komme dit på litt andre måter enn det som står i manus.

Trond konverserer kjente og ukjente i kjellerbaren på Tribeca Grand Hotel i downtown New York, og det er lite ved ham som minner om Torgeir. Det er også lite som minner om Flamingo, med fløyel og skinnseter, ingen musikk og kelnere som bare er til tjeneste og aldeles ikke starter diskusjoner med kundene.

Steven Van Zandt, Marian Saastad Ottesen og Trond Fausa Aurvåg

Steven Van Zandt, Marian Saastad Ottesen og Trond Fausa Aurvåg diskuterer seriens muligheter på det amerikanske markedet.

Foto: Gro Holm / NRK

Barn og kvinneroller

Marian Saastad Ottesen, alias Sigrid, fikk i serien tvillinger med Frank. Men i virkeligheten har hun født to barn i de tre årene de har holdt på med innspilling av Lilyhammer.

Den yngste er fem måneder og blir passet av mormor på hotellrommet. Den eldste passes av morfar hjemme, mens pappa er med til New York. Marian selv er elegant i sort, kort kjole, og forteller at det var en diskusjon om hvorvidt hun skulle gitt Frank litt mer motstand.

Sigrid fant seg nemlig i mye veldig lenge.

– Men Lilyhammer-universet kledde at Sigrid var mer tilbakeholdende enn det som er naturlig for meg, mener Marian. I virkeligheten vurderer småbarnsmoren nå internasjonal karriere, hun har allerede skaffet seg agent i London.

– Jeg strikket tova votter for å gi til Steven første gang vi møttes, forteller Marian ganske uoppfordret. Så sitter jeg på leseprøven og tenker hvor utrolig idiotisk idé det er å ha med tova votter til en rockestjerne. Det tok lang tid før jeg torde å gi ham dem.

– Forsøkte å forklare «first you knit them very big», så må de vaskes og krympes, måtte jo fortelle hva det er å tove. Men han hadde jo ramla av for lenge siden, han er jo rockestjerne. Litt sånn har forholdet vårt vært også i serien, sier Marian.

Vi har skapt noe nytt

Blandingen av ulike språk og totalt forskjellige kulturer i en serie beregnet på publikum i flere land – det er noe helt nytt, mener Steven Van Zandt.

– Jeg tror det blir en arketyp for framtiden, det første virkelig internasjonale TV-showet. Denne sesongen har vi filmet i fire land og snakker to språk. Publikum responderer også på en måte som vi ikke kunne forutsett. Det finnes universelle sannheter i de minste detaljer vi trekker fram fra den norske kulturen.

Det har Netflix sett. På Netflix kan over 50 millioner abonnenter se hele serier og filmer akkurat når det passer dem, for en relativt liten sum i måneden.

Steven Van Zandt var på USA-premieren til Lilyhammer 3

Video: Steve van Zandt åpner for en fjerde sesong av den populære serien.

Ønsker mer, Netflix bestemmer

– Jeg har deltatt i bare én TV-serie før, sier Steven Van Zandt med henvisning til «Sopranos».

– Vi lagde sju sesonger som gikk over ti år, det er det normale for meg.

Slik svarte han på spørsmålet om han ønsker å lage en fjerde sesong. Men det er Netflix som betaler mesteparten Lilyhammer-produksjonen og som bestemmer hvor mange sesonger det blir. Siste sesong kostet 120 millioner kroner, dobbelt så mye som sesong nummer to.

NRK bidrar også, mot å kunne vise den som vanlig fjernsynsserie, i tillegg til at alle sesongene er lagt ut på nrk.no, men sperret for utenlandske nettbrukere.

Netflix-sjefen for innhold, Ted Sarandos, kom som sistemann til visningen av to Lilyhammer-episoder på premieren. Men det var komplett umulig å få ham til å uttale seg om utsiktene til nye sesonger. En av hans undersåtter sa det slik, «det er bare markedet som bestemmer». Først vil han se på markedsandeler og nedlastinger. Så får Little Steven og hans norske kolleger vite om eventyret fortsetter.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.