Hopp til innhold

Lege måtte stanse slanke-TV

Modellen Kathrine Sørlands forsøk på å få på seg bukser av størrelse XXS måtte avbrytes da slankingen ga henne farlige endringer i blodverdiene som kan føre til hjertestans.

Modell Kathrine Sørland prøver å bli en "size zero" i dokumentaren Den perfekte meg. Det går på helsa løs.

Video: I programmet «Size Zero» setter Kathrine Sørland seg som mål å komme seg inn i bukser av størrelse 32, og kutter kostholdet til en tredel av det normale.

I programmet «Size zero», som vises på kanalen TLC onsdag, underkaster Sørland seg et strengt trenings- og kostholdsregime for å gå ned i vekt. Formålet til programskaperne er å vise hvor skadelig ekstrem slanking kan være både fysisk og psykisk.

«Size zero» tilsvarer barnestørrelse 12 år, og er ikke et uvanlig ideal i en moteverden med syltynne modeller. Sørland har som mål å komme seg inn i bukser av størrelse

Og de skremmende resultatene lot ikke vente på seg. Etter bare 11 dager måtte prosjektet avblåses fordi Sørland fikk hjerteforstyrrelser.

Lege hadde vetorett

Blodprøver viste at hun hadde pådratt seg elektrolyttforstyrrelser, som i verste fall kan føre til hjertestans.

– Dette var rett og slett farlig å holde på med, og jeg stoppet prosjektet, sier lege Monica Sailer, som var hentet inn som medisinsk personell under eksperimentet.

– Jeg er veldig glad for at programmet ble stoppet. Da jeg fikk vite resultatene av blodprøvene ble jeg veldig redd. Samtidig tenker man jo på alle dem som faktisk lider seg gjennom en slik slankeprosess uten å ha tilgang på medisinsk bistand, sier Sørland.

Den 174 centimeter høye 33-åringen veide 51,6 kilo og hadde slanket seg cirka tre kilo da hun ble stoppet. Da hadde hun en BMI på 17, mens grensen for å være undervektig er 18,5.

TLC-dokumentaren Size zero

Fra venstre: Produsent Tale Kristine Skeidsvoll, Kathrine Sørland og lege Monica Sailor.

Foto: Elise Hellem Ratvik / NRK

Legen Monica Sailer er også kjent som ekspedisjonslegen på Ingen Grenser, men har denne gangen involvert seg i et ganske så annet prosjekt. Hun ble med for å kunne vise hvor helsefarlig denne slankekuren faktisk er.

– Håpet er at dette skal virke preventivt, sier legen, som hadde full vetorett til å stoppe slankeprosjektet underveis.

– Helsen til Kathrine kom i første rekke, sier hun.

800 kcal om dagen

Underveis i programmet jakter Sørland på svar rundt hvorfor kroppsidealet rundt kvinnekroppen er så tuftet på at man må være syltynn. Hun snakker med ulike aktører i motebransjen, ofre for spiseforstyrrelser og unge, håpefulle modeller.

Samtidig trener hun hardt og sulter seg igjennom daglige dietter på 800 kcal – noe som er en tredel av dagsbehovet.

Sørland har selv slitt tidligere med spiseforstyrrelser, og sier at hun gjennom å delta i programmet har blitt mer oppmerksom på hvordan hun hadde det som ung.

– Alle tenker hele tiden på å ta av et par kilo eller mer. Men underveis merket jeg hvor svekket jeg ble, og at det gikk utover mann og barn. Samtidig var det veldig skremmende at jeg merket en indre tilfredsstillelse i å se at midjemålet ble mindre.

Kathrine Sørland i «Size zero»

– Alle tenker hele tiden på å ta av et par kilo eller mer. Men underveis merket jeg hvor svekket jeg ble, og at det gikk utover mann og barn, sier Kathrine Sørland, som her prøver å få på seg bukse størrelse 32.

Foto: TLC

Nødvendig

Programkonseptet har blitt kritisert for å gi en oppskrift til hvordan man kan slanke seg i ekspressfart, og dermed virke mot sin hensikt.

Runi Børresen, som er førstelektor ved Høgskolen i Buskerud, og har jobbet med forebygging av spiseforstyrrelser i 30 år, har tidligere sagt til Dagbladet at hun er opprørt over det nye programkonseptet.

– Her gir man en oppskrift, og dette kan ha en utrolig uheldig effekt. De som i størst grad påvirkes er unge jenter, som ikke er helt fornøyde med seg selv i utgangspunktet, sier Børresen.

– Det er en kontroversiell måte å belyse problemet på, men det er nødvendig for å gjøre dette sterkere. Problemet er jo at forskrudde kroppsidealer er det normale, sier produsent Tale Kristine Skeidsvoll i Skofteland Film.

Hun forteller at hun var redd for at filmen skulle kunne framstå som en slik oppskrift.

– Det er en viss fare for det, så jeg har konsultert en venninne, som er psykolog og som tidligere har hatt spiseforstyrrelser. Hun har foreslått enkelte endringer som vi har etterkommet, sier Skeidsvoll.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters