Hopp til innhold

Spis sammen, unngå spiseforstyrrelser

Felles måltider reduserer risikoen for både overvekt, spiseforstyrrelser og usunt kosthold, viser en ny studie.

Familiemiddag

Middag sammen med foreldre påvirker forholdet barna får til mat.

Foto: Colourbox

Det er ikke alltid like lett å samle voksne og barn til felles måltider, spesielt når småbarnsfasen er over. Ingen har tid til å sitte ved frokostbordet samtidig, og om ettermiddagen er det alltid noen som er ute av huset.

Kanskje virker det heller ikke så viktig å spise sammen, men disse felles måltidene spiller faktisk en rolle for barnas forhold til mat, viser en fersk studie publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Forskerne fra University of Illinois har sammenstilt resultater fra 17 ulike studier på området.

LES OGSÅ:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mindre spiseforstyrrelser

Den tydeligste effekten av felles måltider, er redusert risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

Fem fellesmåltider hver uke ser ut til å redusere risikoen med 35 prosent i ungdomsårene, sammenlignet med familier hvor man spiser ett eller ingen måltider sammen i uka.

En av årsakene til dette er trolig at foreldre tidligere legger merke til tegn på at barnet er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, og dermed har større sjanse for å forhindre at de slår ut for fullt.

Normal vekt, sunn kost

Familiemåltider ser også ut til å beskytte mot både overvekt og usunt kosthold.

Ungdommer som spiser ofte sammen med familien sin, spiser sunnere enn andre tenåringer, viser analysen. Og overvektige ungdommer sier også selv i enkelte studier at de ønsker at foreldrene skal tilberede sunn mat hjemme.

For yngre barn er også felles måltider en positiv faktor i forhold til kosthold og vekt.

Nøyaktig hvilke mekanismer som spiller inn, er ikke kjent. Men det er på det rene at familier som spiser ofte sammen, i mindre grad spiser ferdigmat. Andre studier har også vist at den sosiale treningen som foregår rundt middagsbordet har positive helseeffekter.

Forskerne konkluderer med at man bør oppfordre foreldre til å prioritere felles måltider sammen med barna, og at dette har betydelig innvirkning på barnas helse.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)