Modellbyrå verver jenter utenfor anoreksiklinikk

Et modellbyrå i Sverige verver jenter utenfor en klinikk for ungdommer med spiseforstyrrelser i Stockholm.

Tynne modeller

At catwalk-modeller er tynnere enn gjennomsniettet er en kjent sak. Nå verves de på klinikker for spiseforstyrrede.

Foto: NTB Scanpix

Det var de ansatte ved klinikken som slo alarm, etter å ha sett hvordan agenter fra modellbyrå ved flere anledninger hadde tatt oppstilling utenfor.

– De har stått utenfor klinikken og tatt kontakt med jentene våre, fordi de vet at de er veldig tynne, sier lederen for klinikken, legen Anna-Maria af Sandeberg til avisen Metro.

Agenter skal både ha tatt kontakt med jenter som kommer til Stockholms senter for spiseforstyrrelser for å søke behandling, og med pasienter ved klinikken som er ute og går tur som en del av behandlingen.

Skulle verve jente i rullestol

– En av dem som ble kontaktet var så tynn at hun satt i rullestol. Dette er helt forferdelig, sier Sandeberg.

Bruken av ekstremt tynne modeller i reklamerkampanjer og på catwalken har ofte vært debattert.I fjor gikk det berømte motemagasinet Vogue ut og skrev under på en konrakt der de lovet å kun bruke sunne modeller som er over 16 år og ikke lider av en spiseforstyrrelser.

Lederen for modellbyrået Elite i Stockholm, Fredo Kazemi, tar sterk avstand fra framgangsmåten som nå har blitt brukt for å rekruttere nye jenter til bransjen, og mener at de store modellbyråene ikke ønsker syke jenter.

– Jeg syns det er ytterst ubehagelig og uetisk. Jeg tror ikke at noe stort og seriøst modellbyrå jobber slik. Ingen vil kobles til anoreksi og ingen vil ha en jente som er så tynn at hun har anoreksi. Jeg skulle gjerne sett at mediene hengte ut de som gjorde dette, sier Kazemi.

– Seriøse byråer jobber ikke slik

Kazemi sier at han aldri har hørt at noen i bransjen aktivt har rekruttert jenter med spiseforstyrrelser.

– Aldri. De seriøse byråene arbeider ikke slik. Ingen vil ha noe med slike å gjøre. Slik oppførsel er umenneskelig, sier han.

Ifølge Stockholms-klinikken, som har 1200 pasienter i året og behandler alle former for spiseforstyrrelser, har agenter fra modellbransjen flere ganger tatt oppstilling utenfor bygningen. Om de kommer fra ett og samme modellbyrå, vet ikke klinikkledelsen.

Ved ett tilfelle fikk en 14 år gammel jente som var pasient ved klinikken, stukket visittkortet til en agenten ved et av Stockholms største modellbyrå i hånden da hun var ute og gikk tur.

Oppmuntrer syke til kontakt

Moren til 14-åringen reagerte sterkt på hendelsen og oppsøkte sammen med Christina Lillman-Ringborg, som jobber ved klinikken, det aktuelle modellbyrået.

– Jeg fortalte dem mye om sykdommen, for jeg var så opprørt. Denne jenta var så liten. De hevdet at de bare henvender seg til friske og normalt slanke ungdommer og at de aldri oppfordrer noen til å gå ned i vekt, forteller Lillman-Ringborg.

Hun er overbevist om at byrået fortsatt jakter på jenter utenfor klinikken.

– Jeg treffer mødre til jenter som har vært hos oss og som blir innhentet av disse speiderne som vil gi dem navnet til byrået og oppmuntre dem til å ta kontakt, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.