Hopp til innhold

Harstad blir verdens første friby for musikere

Over hele verden blir musikere arrestert og tvunget til taushet. Nå blir Harstad verdens første friby for musikere og skal ta imot forfulgte artister.

Pussy Riot

Det russiske bandet «Pussy Riot» ble fengslet og fikk hele verdens oppmerksomhet. Nå skal forfulgte musikere få en frihavn i Harstad.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Medlemmene av det russiske bandet «Pussy Riot» ble fengslet for å ha demonstrert maskert i en kirke mens de ba jomfru Maria om å jage Putin ut av landet.

De fikk hele verdens oppmerksomhet og internasjonale musikkmiljøer fikk en vekker om den enkeltes begrensede frihet til å uttrykke seg som musiker.

Pussy Riot er ikke alene om å bli truet til taushet av overmakten kun fordi de er utøvende musikere. Over hele verden blir musikere og tradisjonsbærere arrestert, torturert, angrepet og til og med drept på grunn av sine aktiviteter som artist.

– En friby er en by som har sagt seg villig til å være vertskap for en forfulgt musiker, hvor denne får arbeidsmuligheter og kan jobbe uten å bli truet eller kastet i fengsel, sier Jan Lothe Eriksen, prosjektleder for Safemuse i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Harstad blir verdens første friby

Fatoumata Diawara

Fatoumata Diawara fra Mali.

Foto: Paul Bergen / AFP

Eriksen har jobbet i årevis for å skape trygge forhold for forfulgte musikere i Norge. Nå blir prosjektet realisert, og Harstad blir verdens første friby for musikere.

– Det kjennes veldig bra. Jeg er veldig glad for at Harstad ble den første. Vi har mange profesjonelle musikkarbeidsplasser i byen, kanskje flere enn det er vanlig å ha i en liten by, sier Marianne Bremnes som er ordfører i Harstad.

I første omgang skal byen hjelpe til med bolig og det man trenger for å bo å leve på et sted.

– Så må vi sørge for at vedkommende får et godt opphold i byen vår. I samarbeid med fylkeskommunen skal vi også sørge for at han eller hun får nok å gjøre.

Truet til taushet

Artisten Chiwoniso

Artisten Chiwoniso blir forfulgt i hjemlandet Zimbabwe.

Foto: Roel Jorna

I Mali har noen av de islamistiske gruppene satt i verk sharialovgivning og forbudt all kringkasting av musikk. Også i det nordvestlige Pakistan har musikere blitt truet til taushet etter at Taliban har over kontrollen.

– Dette foregår i Midtøsten, Syria, Mali og en del land der sharialover gjelder. Det kan være sterke begrensninger, og i noen sammenhenger ikke tillatt å spille musikk i det hele tatt, sier Eriksen.

Avtale med Safemuse

Allerede i 2009 krevde ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere, Freemuse, en fribyordning slik forfattere har i dag. Nå har de endelig vunnet frem.

Freemuse har gjort en avtale med Safemuse, som er en internasjonal ytringsfrihetsorganisasjon som holder til i København.

– De har lang fartstid på dette området, god oversikt og et stort nettverk rundt hva som skjer i de forskjellige områdene. De skal sikre at de som søker faktisk er musikanter og vil presentere en liste for oss og for Harstad. I fellesskap skal vi finne ut hvem som vil passe i miljøet der oppe.

Kommer som overføringsflyktninger

Han forteller at de er i god dialog med UDI, men har noen formaliteter som må på plass.

Musikerne som kommer til Norge vil komme på samme måte som fribyforfatterne. Planen er at de kommer som overføringsflyktninger og går inn i et normalt flyktningprogram.

– Dette skjer i samarbeid med UDI. Kommunen stiller med husvære og legge til rette for at det blir et meningsfullt opphold. Administreringen av prosjektet finansieres av Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet i tillegg til flere andre musikerorganisasjoner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters