Hopp til innhold

Vil ha fribyer for musikere

Forfulgte musikere må få en fribyordning slik forfattere har i dag. Det krever ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere Freemuse.

Artisten Chiwoniso

Artisten Chiwoniso Maraire blir forfulgt i hjemlandet Z

Foto: Roel Jorna

Flere musikere har blitt truet til taushet eller har flyktet fra det nordvestlige Pakistan etter at Taliban overtok kontrollen over området tidligere i vinter. Nå er Sharialovgivning innført og musikk er blitt forbudt.

Truet til taushet

Nazia Iqbal er en av de populære artistene i Swat-provinsen som er blitt truet til taushet av Taliban. Hun og flere andre har vært nødt til å gå offentlig ut og ta avstand fra sin tidligere musikkarriere. Andre musikere har flyktet fra provinsen etter at pakistanske myndigheter i vinter overlot kontrollen over Swat-dalen til et Sharia-styrt Talibanregime.

Eksempelet fra Pakistan der Taliban har forbudt musikk og stengt rundt 500 platebutikker er ikke unikt.

Musikernes ytringsfrihetsorganisasjon, Freemuse, etterlyser nå en fribyordning for forfulgte musikere. Fra før av finnes det en slik ordning for forfulgte forfattere.

Hør innslaget og Iqbals musikk Vil ha fribyer for musikere

Usikker

Prosjektsjef Ole Reitov i Freemuse håper nå at musikerne kan komme inn i fribyordningen, men er usikker på om det finnes politisk vilje til å ta affære.

- Nå prater man om å støtte demokratiet i Pakistan, men vi får se om det finnes politisk vilje til å støtte det kulturelle uttrykket også eller om det bare handler om å hjelpe politikere til å bli mer demokratiske. Dessverre glemmer man ofte kulturen i disse prosjektene, sier Reitov.

Det er organisasjonen ICORN som administrerer fribyordningen.

Leder for avdelingen i Norge, Helge Lund, forteller at det kom opp et spørsmål om fribyordningen på foreningens generalforsamling i forrige uke.

Ikke mulighet

- Vi ble enige om at det er for tidlig å utvide ICORN og våre statutter, sier han.

- Hvis vi skulle ta opp kunstnere av alle typer ville det sprenge våre muligheter for å gjøre en god jobb for de vi skal ta oss av.

Naza Iqbal hadde ingen friby og flykte til da Taliban gjorde musikk forbudt. Nå er hun i stedet tvunget til lå arbeide for en misjonsorganisasjon for å spre Talibans syn på islam.


Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.