Hopp til innhold

Inviterer til følkemøte om samarbeidsavtale med Sametinget

–Sametinget og Alta kommune møtes 4. november til å forhandle om utkast til en samarbeidsavtale. Først ved å arrangere en fagdag, deretter ved å invitere befolkningen til å gi innspill i et folkemøte senere på kvelden.

Fylkestingsrepresentant Laila Davidsen, FrP

– Hvilke områder som vil bli med i den endelige avtalen vil avhenge av Sametingets mål og Alta kommunens forventninger til en slik avtale, sier ordfører Laila Davidsen i Alta kommune.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ann-Mari Thomassen

– Det er viktig at folk kommer med innspill til hva en eventuell samarbeidsavtale bør inneholde, sier sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR)

Foto: Mathis Eira / NRK

– I tillegg finnes det muligheter å gi innspill via Sametingets og Alta kommunes nettsider, sier Laila Davidsen (H) og sametingsråd Ann-Mari Thomassen (NSR) i en pressemelding.

I fjor inngikk Tromsø og Sametinget en avtale. Denne avtalen har vært så vellykket at den har mersmak. I snart ett år har Alta og Sametinget samtaler om mulig avtale.

– Naturlige samarbeidsområder mellom Sametinget og Alta, kan være innenfor kultur, språk, barnehage og skole. Men også andre fagområder kan bli med i avtalen, forklarer Thommassen.

Alta i historisk perspektiv

Til fagdagen er Jens Petter Nielsen ved Universitetet i Tromsø invitert.

– Han innleder med å fortelle om samer i Alta i et historisk perspektiv. Viktig del av arbeidet skjer i faglige grupper, der oppgaven er å finne momenter innen fagområdene som bør være med i en avtale, samt å diskutere potensielle felles prosjekt, sier Ann-Mari Thomassen.

Håper på innspill

Folkemøtet holdes senere på kvelden samme dag. Her vil representanter fra Alta kommune og Sametinget redegjøre om intensjonen med samarbeidsavtalen.

Kommunalleder Oddvar Konst beretter om samfunnsplanen til Alta kommune og hvilke måte avtalen spiller inn på dette. Deretter blir det åpnet for innspill fra lag, foreninger og innbyggere fra Alta kommune.

Også andre byer ønsker samarbeid

Ifølge sametingsråd Ann-Mari Thomassen, har også Oslo og Bodø vist interesse for et tettere samhandling med Sametinget.

– Dette synes jeg er svært gledelig. Med et tettere samarbeid kan vi mer målrettet jobbe for å synliggjøre behovene.

Thomassen viser til at stadig flere samer flytter til byer. Etter hennes mening vil det være viktig å ivareta også deres rett til å ivareta og utvikle sin kultur, sitt språk og sitt samfunnsliv.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK