Samarbeidsavtale signert

I dag skrev sametingspresidenten og ordfører i Tromsø under på en samarbeidsavtale. Målet er å fremme samisk språk og kultur i Tromsø kommune.

samarbeidsavtale signering

Ordfører i Tromsø kommun Jens Johan Hjort og sametingspresident Egil Olli har signert samarbeidsavtalen.

Foto: Skjermdump fra Sametingets Facebook side

Sametingspresident Egil Olli sier at avtalen har 16 punkter som Tromsø kommune skal følge, men det er ikke det som er det spesielle her.

Sametingspresidenten sier seg fornøyd

Sametingspresidenten sier at samarbeidsavtalen er et stort steg mot et bedre tilbud for samer i Tromsø kommune.

– Bare det at en samarbeidsavtale mellom Sametinget og en kommune, som Tromsø i dette tilfellet, kan jobbe for å gi det tilbudet samene fortjener. Det er et stort steg syns jeg, sier Egil Olli.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli er fornøyd.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er veldig fornøyd fordi Tromsø kommune har tatt det steget å snu det negative rykte om til det positive. Og de som har vært her i dag er veldig positive og har trua på dette, sier Olli.

En av de viktigste dagene som ordfører

Ordfører i Tromsø kommune Jens Johan Hjort, sier dette er en av de viktigste dagene som han har hatt som ordfører. Denne avtalen viser at folk kommer overens etter samehetsen som var i begynnelsen da avtaleprosessen startet. Han sier selv også og merke at situasjonen er endret i Tromsø, sier han.

Jens Johan Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort er glad for at avtalen er i boks.

Foto: Mark Ledingham / Tromsø kommune

– Jeg merker allerede at den gode prosessen som vi har hatt med Sametinget og de samiske miljøer har gitt seg utslag i byen. Da er det slik at tromsøværinger flest, de er stolte av og glad for å ha samisk språk og kultur, forteller en glad Jens Johan Hjort.

Korte nyheter

 • Norsk-samiske Nango invitert til Sundance filmfestival

  Som de eneste fra Norden er søstrene Ingir og Marja Bål Nango invitert til Sundance Institute’s 2022 Screenwriters Lab i januar (ekstern lenke). Totalt er 16 uavhengige filmskapere og manusforfattere invitert med på dette. De ble valgt ut fra 3200 bidrag for å videreutvikle manusene sine med veiledning av dyktige rådgivere. Screenwriters Lab er en kreativ helårsworkshop der deltakerne får tett oppfølging blant bransjens beste, og starter som oftest med fem intensive dager i Utah i januar. Marja og Ingir Bål Nango jobber med spillefilmmanuset «Guođoheaddji» (på norsk: Gjeter), som de nå får utvikle videre gjennom Sundance-workshopene. Les på samisk/Loga maiddái sámegillii dás.

  Plakat av Sundance Screenwriters Lab Fellows 2022.
  Foto: Pressebilde
 • Sundance lea bovden sámi filbmabargiid

  Beakkán Sundance filbmainstituhtta lea bovden sámi filbmabuvttadeaddji guoktá Marja ja Ingir Bål Nango mielde workshop-jovkui, geat dán jagi ožžot rávvagiid ja veahki ovdánahttit iežaset filbmaprošeavttaid. Oktiibuot 16 filbmamánusčálli miehtá máilmmi leat bovdejuvvon dása mielde. Badjel 3200 filbmamánus evttohusa ledje mielde gilvvus beassat Sundance filbmainstituhta Screewriters Lab workshop-jovkui. Dovddus filbmanásti Robert Redford dat lea vuođđudan filbmainstituhta. Dainna lea ulbmil nannet nuorra neavttáriid, filbmabagadalliid ja filbmamánusčálliid vejolašvuođaid lihkostuvvat dán kultursuorggis.

  Ingir Bål Nango og Marja Bål Nango ute, ikledd varme klær
  Foto: Privat
 • Pallplasser på finnmarkinger i USA

  Unge skutercrosskjørere fra Finnmark fortsetter å imponerer i USA. 15-åringen Thor David Rasmus fra Karasjok, som i år deltar i sin første Amsoil Championship Snocross turnering, kjørte til sølvplass i sin juniorklasse i Iowa i går. Fredag vant han sin klasse.

  Jan Even Romsdal fra Alta vant juniorklassen for 16-17 åringer i går.

  Malene Cottew fra Vadsø, som i fjor ble den første norske kvinnen til å vinne Amsoil-serien sammenlagt, var også på pallen denne helgen. Fredag ble det sølv, men lørdag vant hun dameklassen.

  Amsoil Championship Snocross er verdens største snøskuterserie.

  Thor David Rasmus og Jan Even Romsdal
  Foto: John Stian Moeng / Privat