Hopp til innhold

– Morales vil unngå intern kritikk

Bolivias president Evo Morales kommer likevel ikke til Karasjok.

Juan Evo Morales Ayma, Bolivias president
Foto: Why Democracy

"Innenrikspolitiske årsaker" brukes som begrunnelse for avlysningen.

– Det er en konflikt som har ligget der i flere måneder. Konflikten er mellom regjeringspartiet og opposisjonen i lavlandet som består av rikere kommuner, forteller Arnhild Helgesen.

Hun er prosjektleder i Bolivia for Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).

– Vil ha mer selvstendighet

Arnhild Helgesen

Arnhild Helgesen.

Foto: SAIH

Regjeringspartiets støttespillere ønsker å få vedtatt det nye grunnlovsforslaget i Bolivia, mens folket i lavlandsområdet ønsker seg mer selvstendighet. I dette området vil de bestemme mer over olje- og gassressursene, samt jordbruksressursene.

Dette er Bolivia

– Meglingen mellom partene som ble utført i januar, førte ikke til resultat. Lavlandskommunene ønsker ikke den nye grunnloven fordi det vil føre til at de taper store jordeiendommer og de ikke lenger vil ha en like sterk råderett over ressursene, forteller Helgesen.

Hun sier dette førte til at konflikten ble forsterket og dialogen mellom partene strandet.

LES OGSÅ: Forslag til ny grunnlov lagt fram i Bolivia

– Regjeringen og støttespillerne ønsker å få godkjent grunnloven så fort som mulig. Lavlandet vil ha vedtatt sine selvstendighetsstatutter så fort som mulig, forklarer SAIHs prosjektleder.

Lavlandsområdene har satt av datoer for folkeavstemninger om selvstendighet. Regjeringen har ennå ikke fastsatt dato for den nasjonale folkeavstemningen om grunnloven.

LES OGSÅ: Bolivias president til Karasjok

LES OGSÅ: – Bolivias president et tankekors

Vanskelig å finne løsning

Prosjektleder Helgesen mener det i øyeblikket er vanskelig å se for seg en løsning.

– I Bolivia er det ofte steile politiske konflikter. Når man lar det gå langt nok, så klarer man på en merkelig og uforklarlig måte å komme til kompromisser. Det ender veldig sjelden med voldelige konflikter. Å finne en løsning kommer nok til å ta noen måneder, sier hun.

Helgesen synes det både er beklagelig og forståelig at presidenten avlyser besøket til Norge.

– Morales er tidligere blitt kritisert for at han reiser ut av landet og latt visepresidenten bli igjen med problemene. Det er nok for å unngå intern kritikk at han blir hjemme.

– Beklager

Egil Olli
Foto: NRK / NRK

– Jeg beklager dette, og håper at president Morales kan besøke Sametinget ved en annen anledning, sier sametingspresident Egil Olli.

HER FÅR OLLI BESKJEDEN: Morales ii boade

Fylkesmannen i Finnmark som hadde ansvaret for besøket til Karasjok, fikk melding om avlysningen ved 11.30-tiden i dag.

– Vi har ingen kjennskap til hvilke innenrikspolitiske årsaker som forhindrer presidenten fra å reise til Norge, sier stabssjef hos Fylkesmannen i Finnmark, Trude Rikstad til nrk.no/sami.

Hele besøket til Norge er avlyst. Etter planen skulle Morales ha samtaler med sametingspresidentene fra Norge, Sverige og Finland kommende søndag i Karasjok.

Korte nyheter