– Bolivias president et tankekors

– Aymar-indianer Evo Morales ville ikke vært president i Bolivia hvis han hadde kjempet for spesielt indianernes sak. Et tankekors, mener urfolksekspert Ann-Kristin Håkansson.

Evo Morales
Foto: AIZAR RALDES / AFP

Lørdag 1. mars kommer  Evo Morales på statsbesøk til Norge. Han drar direkte til  Karasjok. Besøket innledes med sametingspresident Egil Olli som vertsskap.

– Besøket er en stor ære for oss, sier Olli.

Jobber for den vanlige mann

Siden 22. januar 2006 har aymar-indianer Evo Morales vært president i Bolivia. Han er den første presidenten i Bolivia som stammer fra urbefolkningen.

Mer om Morales

Men urfolksekspert Ann-Kristin Håkansson tror Morales vant presidentvalget fordi han jobbet for hele befolkningen, den vanlige mannen og kvinnen, og ikke bare for indianere.

Bonde

– Morales har spesielt kjempet for kokabøndene . Før han inntok presidentstolen, var han selv kokabonde, forteller Ann-Kristin Håkansson.

Hun har hele sitt liv jobbet med urfolkssaker, deriblant 25 år i Samerådet. Håkannson kjenner Evo Morales personlig.

Tankekors

Hun mener Evo Morales er et tankekors.

– Den tanken har slått meg. Evo Morales har lykkes, ja så godt at han er blitt den første statsoverhode i landet fra urfolk. Men hvor godt har vi andre lykkes, oss som har viet hele vårt liv til å jobbe med urfolkssaker, undres Håkansson.

– Urfolksspørsmål er riktignok kommet opp på dagsorden i ulike sammenehegner de siste årene. Men jeg vet ikke hvor langt vi er kommet.

Usikker

Sametingspresident Egil Olli er usikker på hvorfor Evo Morales innleder sitt statsbesøk i Karasjok. Men han tror at Morales er kjent med at Norge har gjort en del for urbefolkningen i internasjonal sammenheng.

– Mange ser nok opp til Norge på det området og mener at de kan ha noe å lære av oss i urfolkssammenheng, sier Olli.

Når besøket i Sápmi er over, reiser Morales videre til Stavanger og Sleipner-plattformen. Da med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som vert.