Russere utvises verden over: Dette er saken

Flere EU-land, USA, Ukraina og Canada sender nå russiske diplomater ut av landet. Det hele startet med den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren hans.

Sergej Skripal og datteren Julia

FORGIFTET: Den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet i Salisbury og ble funnet bevisstløse like etter at de gikk fra en restaurant i byen.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

Søndag 4. mars ble det kjent at en mann og en kvinne ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury i England.

Like etter opplyste politiet at de begge var blitt eksponert for et giftig stoff, som da enda ikke var identifisert. Dette viste seg senere å være nervegift, og tilstanden deres var svært kritisk.

Britiske medier brukte ikke lang tid på identifiseringen, der det viste seg å være den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og datteren hans Julia Skripal (33).

Hvem var Sergej Skripal?

Den tidligere russiske etterretningsoffiseren Sergej Skripal har hatt et dramatisk dobbeltliv.

I 2006 ble han dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Ifølge dommen hadde han lekket identiteten til russiske spioner til den britiske etterretningsorganisasjonen MI6.

8. juli 2010 var Skripal en del av den største spionutvekslingen mellom øst og vest siden den kalde krigens dager. Sammen med flere andre spiondømte russere, ble de utvekslet med en gruppe på ti russere som var arrestert i USA.

BRITAIN-RUSSIA/

Dette bildet viser Sergej Skripal da han ble tatt av russisk etterretning. Hvor og når det er tatt er ikke kjent.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Sergej Skripal har etter dette levd et tilbaketrukket liv i Storbritannia, der britiske myndigheter har ordnet et hus og en mindre pensjon til sin tidligere agent. Skripals datter skulle fortsette å bo i Moskva.

De to hadde vært og spist på restauranten Zizzi i Salisbury to timer før de kollapset.

Politiet fant spor av nervegiften på restauranten, og ingen andre kunder som spiste der skal ha blitt påvirket. Ingenting skal tyde på at noen av restaurantgjestene heller hadde noe med attentatet å gjøre.

De ligger begge to fortsatt i koma, og tilstanden deres beskrives som kritisk.

Den tidligere russiske spionen Sergei Skripal og datteren er kritisk skadet på sykehus i Storbritannia, etter at de ble funnet bevisstløse på en benk søndag kveld. Hva skjedde?
Programleder er Gry Blekastad Almås.

FORKLARER: Se Urix om om Sergej Skripal.

Eskalert konflikt mellom Russland og Storbritannia

En drøy uke etter angrepet uttalte Storbritannias statsminister Theresa May at det ikke var noen tvil om at Russland stor bak angrepet.

Britisk politi hadde gjort rede for at nervegiften, Novitsjok, var utviklet i et hemmelig sovjetisk laboratorium på slutten av den kalde krigen.

May ga styresmaktene i Moskva frist på å forklare seg, og redegjorde for at de ville utvise 23 russiske diplomater.

Theresa May

TAR AFFÆRE: Statsminister Theresa May annonserte 14. mars hvilke tiltak landet ville gjøre mot Russland.

Foto: Ho / AFP

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson uttalte senere også at det er «svært sannsynlig» at den russiske presidenten Vladimir Putin beordret spionforgiftningen.

Britisk politi etterforsker nå hvorvidt russere kan knyttes til 14 andre dødsfall de siste årene.

Russiske myndigheter avviser alle anklager om russisk innblanding i angrepet. Kreml svarte også umiddelbart på Johnsons påstander, og kalte dem for sjokkerende og utilgivelige.

Verdenssamfunnet reagerer

Denne uken ble det kjent at 27 land har utvist over hundre russiske diplomater som et koordinert straffetiltak etter nervegiftangrepet i Storbritannia.

Blant dem er Norge, USA, Ukraina, Canada og 15 EU-land.

I følge EU-president Donald Tusk utviser 14 EU-land russiske diplomater. Bakgrunnen er nervegift-saken i Salisbury i Storbritannia.

EU REAGERER: EU-leder Donald Tusk bekrefter at dette er et koordinert straffetiltak fra mange EU-land og deres allierte.

USA utviser flest russere, i alt 60 personer. I tillegg beordrer amerikanerne det russiske konsulatet i Seattle til å stenge dørene som en reaksjon på forgiftningen av Skripal og datteren.

Den russiske ambassadøren til Washington sier til nyhetsbyrået RIA at USA ødelegger det lille som er igjen av forholdet med Russland, og uttaler at USA kun er i stand til å bruke «maktmidler når det gjelder Russland».

Utviser amerikanske diplomater

Torsdag 29. mars opplyste utenriksminister Sergej Lavrov at landet utviser 60 amerikanske diplomater og stenger det amerikanske konsulatet i St. Petersburg. Russland sier at handlingene kommer som et svar på USAs utvisning.

Lavrov sa i Moskva i dag at den amerikanske ambassadøren Jon Huntsman var blitt innkalt til utenriksdepartementet der han ble orientert om den russiske reaksjonen.

– Handlingene vil være gjensidige. De inkluderer utvisningen av et tilsvarende antall diplomater og de inkluderer vår beslutning om å tillate USAs konsulat å fungere i St. Petersburg, sa Lavrov på en pressekonferanse i Moskva.

Vil få konsekvenser for Norge

Den russiske ambassaden i Norge har varslet at utvisningen vil få konsekvenser som Norge må bære ansvaret for.

I et Facebook-innlegg skriver ambassaden at de mener Norge har latt seg presse av Storbritannia.

– Det er åpenbart at disse beskyldningene er absurde. Tross alt er det ikke snev av bevis om russiske «spor» i angrepet mot den russiske statsborgeren og hans datter i Salisbury i England. Det eneste «argumentet» er antagelser fra britisk etterforskning, som har blitt oppfattet som sannhet.

– En fiendtlig handling

Den russiske ambassaden skriver videre at det er en merkelig oppførsel fra norske myndigheter, «som vanligvis med mot opprettholder folkeretten».

De mener UDs beslutning kom på grunn av internasjonalt press, «noe som bare er trist».

– Denne fiendtlige handlingen følger ikke interessen for videre utvikling av bilaterale relasjoner, og vil få konsekvenser.

Ansvaret for dette ligger hos Norge, står det i innlegget.

SISTE NYTT

Siste nytt