Russland svarer May: – Vi har ikke kjemiske våpen

Den russiske industri- og handelsministeren Denis Manturov sier alle lagre av kjemiske våpen er tilintetgjort og at det derfor ikke gir mening å anklage Russland for et angrep med nervegift i Storbritannia.

MAKS-AIRSHOW/

HAR IKKE KJEMISKE VÅPEN: Industri- og handelsministeren Denis Manturov i fortrolig samtale med Russlands president Vladimir Putin. Manturov forsikret i dag at Russland har destruert sine kjemiske våpen.

Foto: SPUTNIK / Reuters

Onsdag ettermiddag sa Theresa May at Storbritannia mener Russland stod bak forgiftningen av den russiske eksagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. mars.

I Underhuset kunngjorde hun hvilke reaksjoner Storbritannia vil gjennomføre. Blant annet vil 23 russiske diplomater bli utvist.

Kraftig russisk reaksjon

Alexander Jakovenko

KALT INN PÅ TEPPET: Russlands ambassadør til Storbritannia, Aleksander Jakovenko, ble onsdag innkalt til britisk UD.

Foto: Den russiske ambassadens hjemmeside

Den første reaksjonen fra Russland kom i en pressemelding fra den russiske ambassaden i London onsdag ettermiddag.

I pressemeldingen heter det at den russiske ambassadøren er informert om at statsminister Theresa May vil utvise 23 diplomater fra Storbritannia.

– Vi mener at beslutningen er fiendtlig, totalt uakseptabel og ubegrunnet. Ansvaret for en forverring av forholdet mellom Russland og Storbritannia ligger helt og fullt hos det politiske lederskapet i Storbritannia, heter det i pressemeldingen.

Statsminister Theresa May annonserer hvilke tiltak Storbritannia vil gjennomføre.

– Vi har ikke kjemiske våpen

Så noen timer senere, kom industri- og handelsministeren Denis Manturov på banen. Han forsikrer at Russland ikke har kjemiske våpen.

– Vi har uten unntak tilintetgjort alle kjemiske våpen som ble produsert under sovjettiden. Det arbeidet ble avsluttet i september 2017. Vi har slett ingen slike våpen, sier Manturov.

STEMNINGEN I MOSKVA: Jan Espen Kruse forteller at det ligger an til reaksjoner fra Moskva.

– Må bruke hodet

På gaten i Moskva møter NRK to russere med sterke meninger om det som har skjedd.

Mikail Kalin

Mikail Kalin

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

– Jeg har arbeidet mye med briter og vet at de er veldig emosjonelle. Men av og til må man bruke hodet og tenke seg nøye om før man gjør noe så drastisk, sier Mikail Kalin.

Svetlana vil ikke oppgi sitt etternavn, men legger ikke skjul på hva hun mener om Storbritannias reaksjon overfor Russland.

– Det som skjer er ille. Denne saken brukes til å angripe Russland, sier hun. Diplomatiet trengs for å opprettholde et normalt forhold mellom landene, legger hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt