Russland etterforsker forgiftningen av spion-datter

Russland har valgt å iverksette etterforskning etter giftangrepet i Storbritannia og sier at de vil etterforske drapsforsøket på eksspion Sergejs Skripals datter Julia.

Sergej Skripal og datteren Julia

FORGIFTET: Den russiske eksspionen Sergej Skripal og datteren Julia ble forgiftet i Salisbury og ble funnet bevisstløse like etter at de gikk fra en restaurant i byen.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

Julia Skripal var russisk statsborger, påpeker Russlands etterforskningskomité i en uttalelse fredag ettermiddag.

«Det dreier seg om et drapsforsøk med hjelp av farlige midler,» heter det i uttalelsen.

Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i den lille, sørengelske byen Salisbury for snart to uker siden. Tilstanden deres er fortsatt kritisk.

Det er i ettertid blitt klart at de var blitt forgiftet av den militære nervegiften Novitsjok. Den er utviklet i og av Russland, i et hemmelig sovjetisk våpenlaboratorium på slutten av den kalde krigen.

Skripal ble i 2006 dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Skripal ble benådet i 2010 som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland. Han fikk asyl i Storbritannia, mens datteren skal ha bodd i Moskva.

Drapsetterforskning

Samtidig som Russland nå gjør det klart at de vil etterforske forgiftningen av Julia Skripal, sier de også at de starter drapsetterforskning etter dødsfallet til russiske Nikolai Glusjkov.

Den russiske forretningsmannen Glusjkov og Putin-kritikeren ble funnet død i Storbritannia tidligere denne uken.

Britisk politi opplyser fredag ettermiddag at de skal starte drapsetterforskning av dødsfallet, det skriver blant andre Sky News. Politiet sier at de ikke kjenner til noen tilknytning mellom Glusjkovs død og nervegiftangrepet.

Boris Johnson mener Vladimir Putin beordret spion-forgiftningen

Boris Johnson går ut av statsministerboligen i London

TORDNER: Storbritannias utenriksminister Boris Johnson holder Russlands president Vladimir Putin personlig ansvarlig for giftangrepet mot Sergej Skripal i den sørengelske byen Salisbury.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Forholdet mellom Storbritannia og Russland blir stadig mer anspent. Fredag gikk den britiske utenriksministeren Boris Johnson rett i strupen på Russlands president Vladimir Putin etter spiondramaet.

Johnson mener det er «svært sannsynlig» at det var den russiske presidenten Vladimir Putin selv som beordret angrepet med nervegift på den russiske eksspionen Sergej Skripal i Storbritannia.

– Vi har ingenting mot russere flest, denne tvisten dreier seg om Kreml og Putin, og hans beslutning. Vi mener det er overveiende sannsynlig at det var hans beslutning å gjennomføre angrepet med nervegift på britisk jord, sier Johnson, ifølge Reuters.

Forgiftet med russisk nervegift

Theresa May snakker med en politimann mens hun besøker stedet hvor Sergej Skripal ble forgiftet

BESØKTE ÅSTEDET: Theresa May besøkte torsdag Salisbury og ble vist stedet hvor Sergej Skripal og datteren ble funnet bevisstløse.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Onsdag ble det klart at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater som reaksjon på forgiftningen av Skripal og hans datter Julia.

Tidligere denne uken gikk Storbritannias statsminister Theresa May på talerstolen i parlamentet og rettet pekefingeren mot Russland.

Hun opplyste at Skripal var blitt forgiftet av den militære nervegiften Novitsjok.

– Enten er dette en direkte handling fra den russiske staten, eller så har Russland mistet kontrollen over en farlig nervegift, fastslo May.

Russland: – Sjokkerende og utilgivelige anklager

En etterforsker har på seg beskyttelsesdrakt under arbeidet etter forgiftningen i Salisbury

STORSTILT ETTERFORSKNING: Politi og militære ikledd beskyttelsesdrakter har jobbet på stedet hvor Sergej Skripal ble funnet forgiftet.

Foto: Andrew Matthews / AP

Russland har hele tiden avvist at landet har noe med giftangrepet å gjøre.

Etter Johnsons anklager mot Putin, svarer Kreml umiddelbart med å kalle beskyldningene for sjokkerende og utilgivelige.

– Vi har gjentatte ganger sagt at Russland ikke har noe med denne saken å gjøre. Anklagene er sjokkerende og et utilgivelig brudd på diplomatisk kutyme, sier Dmitrij Peskov, talsmann for Putin.

Tidligere har det russiske utenriksdepartementet kalt saken et sirkus.

– Dette er et sirkusshow i den britiske nasjonalforsamlingen, sa talskvinne Maria Zakharova etter Mays tale.

Hun kalte Mays tale for «enda en politisk informasjonskampanje basert på provokasjon».

Russland har varslet at de vil gjengjelde sanksjonene fra Storbritannia, men har foreløpig ikke gått i detalj om hva det kommer til å innebære. Senest i formiddag sa russiske myndigheter at de ville kunngjøre sine sanksjonssvar «når som helst».

SISTE NYTT

Siste nytt