Madsen anker ikke skyldspørsmålet: – Jeg orker ikke mer

Drapsdømte Peter Madsen anker kun straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet. Forsvareren sier det ikke betyr at han erkjenner drap.

Ubåteier sier at Kim Wall døde i ulykke.

DRAPSDØMT: Den danske ubåteieren Peter Madsen ble for to uker siden dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Her er han avbildet etter å ha kommet i land etter ubåthavariet i august i fjor.

Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB scanpix

Ankesaken mot drapsdømte Peter Madsen kommer kun til å handle om straffens lengde, og ikke om han er skyldig i drapet på Kim Wall.

Det opplyste statsadvokaten i København en melding om den kommende ankesaken på Twitter mandag.

– Peter Madsen vil legge ned påstand om mildere straff. Ankesaken kommer kun til å handle om straffutmåling, og ikke skyldspørsmålet.

En mildere straff kan enten være en forvaringsdom, eller en tidsbegrenset straff, skriver den danske avisa BT.

Laster Twitter-innhold

Erkjenner ikke skyld

Betina Hald Engmark

MADSENS FORSVARER: Betina Hald Engmark forklarer at Peter Madsen kan få opphevet brev- og besøkskontrollen nå som skyldspørsmålet ikke skal behandles i ankesaken.

Foto: Nikolai Linares / AP

Den overraskende beslutningen, har fått mange til å lure på om Madsen nå erkjenner drap. Det avviser forsvareren.

– Han har vært underlagt noen strenge regler som varetektsfengslet. Dette er blant annet brev- og besøkskontroll, og det er noe som spiller inn når man sier at man ikke skal gjennom bevisene igjen, uttaler forsvarer Betina Hald Engmark til DR Nyheter.

Aktor la vekt på Madsens mulighet til å kunne påvirke vitner da han ba retten om brev- og besøkskontroll i varetektsperioden.

– Betyr dette at din klient erkjenner drapet?

– Nei, det gjør det bestemt ikke. Det betyr at han anerkjenner at byretten har funnet han skyldig, og det må han leve med fordi han har valgt at han ikke vil kjempe mer. Han har ikke energien til det, svarer Engmark.

Hun hevder overfor DR at den massive medieoppmerksomheten gjorde at saken vanskelig kunne få et annet resultat.

– Min klient har i hvert fall valgt å si: «Jeg orker ikke mer, nå velger vi den lette løsningen.» Uansett er dommen han har fått fullstendig ute av proporsjoner i forhold til rettspraksis, sier hun.

Kim Wall i Nautilus

Torsdag 10. august i fjor dro Peter Madsen og Kim Wall ut i Københavns skjærgård i ubåten Nautilus. Bare Madsen kom tilbake fra turen i live.

Foto: RITZAU FOTO

Nektet straffskyld for drap

Det var Dagbladet som først omtalte meldingen i Norge.

Da Madsen kom i land etter ubåthavariet i august i fjor, hevdet han først at han hadde satt Wall i land kvelden i forveien. Etter hvert som deler av Walls kropp dukket opp, endret Madsen forklaring, og sa at Wall hadde mistet livet som følge av en ulykke om bord i ubåten UC3 Nautilus.

I rettssaken holdt Madsen fast denne forklaringen, og sa at han parterte liket i etterkant for å kunne dumpe Wall på havet. Madsen hevdet også at han først ikke ville fortelle hvordan Wall døde av hensyn til Walls pårørende.

Ba om seks måneders fengsel

Madsen ble imidlertid ikke hørt av dommerne i Københavns byrett, og ble 25. april dømt til lovens strengeste straff i Danmark, livstid i fengsel.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark mente Madsen kun skulle dømmes til seks måneders fengsel for likskjending, og viste i sin avsluttende prosedyre til at de rettsmedisinske ekspertene ikke kunne slå fast eksakt hvordan Wall døde.

Engmark anket livstidsdommen på stedet, men da uten å presisere hvilket grunnlag det ble anket over.

– Vi er naturligvis ikke tilfreds med det resultatet byretten har kommet fram til, og på det grunnlaget har vi også anket dommen, sa en ordknapp forsvarer til pressekorpset utenfor rettsbygningen i København i april.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark på vei ut av byretten etter at dommen mot Peter Madsen falt.

Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark snakket med journalister etter at dommen mot Madsen falt i april. En ordknapp Engmark sa da at Madsen ikke var fornøyd med utfallet.

Avvikende seksualitet

Madsen ble også dømt for grov seksuell mishandling av den svenske journalisten, som ifølge påtalemyndigheten ble påført flere stikk i underlivet før døden inntraff. I den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen heter det at den danske oppfinneren hadde psykopatiske trekk, og ikke har gitt uttrykk for anger eller skyld overfor Wall eller hennes pårørende.

I rettssaken la aktor Jakob Buch-Jepsen også vekt på at Madsen hadde sett og vært i besittelse av flere filmer som viste drap på kvinner i perioden før Wall forsvant.

Buch-Jepsen viste også til at mentalundersøkelsen konkluderte med at Madsen var lite troverdig, med en svært avvikende seksualitet.

– Han fremstår emosjonelt inadekvat. Han blir følelsesmessig berørt av egne eller andres bedrifter, men viser ikke noe følelser knyttet til drapssiktelsen, sa aktor Jakob Buch-Jepsen i retten.

I NRKs podkast om ubåtsaken beskrev psykologspesialist Pål Grøndahl den rettspsykiatriske vurderingen av Madsen som «et karakterdrap».

I twittermeldingen påpeker den danske statsadvokaten at ankesaken ikke er berammet ennå.

Aktor Jakob Buch-Jepsen utenfor Københavns byrett

Aktor Jakob Buch-Jepsen var ikke nådig da redegjorde for Peter Madsens mentale helse i byretten i København.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
Dømt for drapet på Kim Wall

LIVSTID: Her får Peter Madsen vite at han er dømt til lovens strengeste straff i Danmark.

SISTE NYTT

Siste nytt