Rapport: Peter Madsen fikk være alene på verksted, uten overvåkning

Ny rapport beskriver flere sikkerhetsbrudd da drapsdømte Peter Madsen rømte fra Herstedvester fengsel. Danmarks justisminister mener Madsen aldri burde sonet i fengselet.

VIDEO: Her sitter Peter Madsen under fluktforsøket som utløste en storstilt politiaksjon.

Oppfinneren, som er dømt for drapet på den svenske journalisten Kim Wahl, klarte å ta seg ut av Herstedvester fengsel i oktober.

Han ble pågrepet igjen etter kort tid, men rømningsforsøket ble likevel førstesidestoff i hele Skandinavia.

En rapport som forteller om fengselsrømmingen i detalj ble lagt fram mandag.

– Først og fremst er det med denne rapporten tydelig at den innsatte ikke burde vært plassert i Herstedvester fengsel, sier justisminister Nick Hækkerup i en pressemelding.

Ministeren slår også fast at sikkerheten ved fengselet må skjerpes.

Han peker på at Madsen hadde mulighet til å være på et verksted uten overvåking og kunne ta med seg gjenstander uten at fengselspersonalet var med.

– Det er helt åpenbart at det har vært alvorlige sikkerhetshull. Det er selvfølgelig kritikkverdig, skriver Hækkerup.

Peter Madsen med skarpskytter foran seg

Peter Madsen ble omringet av skarpskyttere etter rømningsforsøket. De fryktet at han skulle detonere en bombe.

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Alene til psykolog

Peter Madsen har kunnet gå til psykolog uten ledsager, og han har også kunnet bruke ryggsekk i fengselet, går det fram av rapporten. Dette blir ikke lenger lov, skriver Danmarks Radio.

Noen av Danmarks farligste kriminelle soner i Herstedvester fengsel.

I etterkant av Madsens rømming er fem andre innsatte flyttet til andre lukkede fengsler. I tillegg er nye sikkerhetstiltak på plass i Herstedvester. Innsatte må bære eiendeler i gjennomsiktige poser, og kameraovervåkingen er trappet opp.

Herstedvester fængsel, der Peter Madsen sonet

Herstedvester fengsel har innført en rekke sikkerhetstiltak etter at Madsen rømte.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

Truet med «palestinsk bombebelte»

Ifølge DR begynte Madsen rømningsdagen 20. oktober i fengselets verksted klokken 07.30 på morgenen. Fengselets vakter skal ha fått beskjed om å holde et særlig øye med Madsen.

Likevel gikk det altså galt.

Under et psykologbesøk i fengselets administrasjonsbygning rundt klokken 09.15 fortalte Madsen at han hadde laget en bombe og en detonator. Han viste fram en gjenstand han hadde under jakken til den kvinnelige psykologen.

Psykologen har beskrevet gjenstanden som et «palestinsk bombebelte».

Han truet med å detonere bomben, som senere viste seg å være falsk, hvis hun tilkalte hjelp og ikke hjalp ham med å rømme. Psykologen fulgte Madsen ned en baktrapp til fengselets portbygning. Porten var bemannet av en fengselsbetjent, som psykologen snakket med via en alarmtelefon.

Madsen tok deretter over telefonen, og truet igjen med å sprenge bomben han hevdet å ha. Porten ble dermed åpnet.

Kim Wall i Nautilus

Det siste bildet av Kim Wall om bord i «Nautilus 10. august 2017.

Foto: RITZAU FOTO

Raskt pågrepet

Enda en sluse gjensto imidlertid før Madsen var ute. For å komme seg gjennom den brukte han psykologen som gissel og truet seg ut. Deretter flyktet han raskt fra stedet alene.

Da gikk alarmen, og ti fengselsbetjenter tok opp forfølgelsen. Politiet ble også varslet, og etter få minutter ble Madsen omringet. Bilder i danske medier viste blant annet at Madsen ble omringet av skarpskyttere, som siktet på den tidligere oppfinneren.

Da det etter et par timer ble avklart at han ikke hadde sprengstoff, ble han tatt med av politiet og fengslet på nytt. Det har tidligere blitt spekulert i om Madsen hadde medhjelpere. Dette nevnes imidlertid ikke i den ferske rapporten.

49-åringen ble i 2018 dømt til lovens strengeste straff – livstid i fengsel – for drap, likskjending og seksuell mishandling av den svenske journalisten Kim Wall. Han har gjennom flere rettsprosesser nektet straffskyld for drapet, til tross for overveldende bevis.

I et dansk TV-program sendt i september erkjente imidlertid Madsen at han tok liv av Wall. Wall med Madsen på reportasjetur i ubåten Nautilus i august 2017.

Peter Madsens ubåt

Peter Madsens ubåt dekket av en presenning i Nordhavn i København i 2018.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.