Hopp til innhold

Kim Walls foreldre: – Vi var ikke bekymret i det hele tatt

Foreldrene til den drepte journalisten Kim Wall, forteller om en ung kvinne som reiste verden rundt i jakten på historier og saker. – København er trygt, tenkte vi, der skjer det ikke noe. Men det gjorde det jo.

Kim Wall i Nautilus

SISTE BILDE: Dette bildet ble tatt av Kim Wall og Peter Madsen om bord i Madsens ubåt «Nautilus» 10. august i fjor. Wall kom aldri tilbake fra turen.

Foto: RITZAU FOTO

En sommerkveld torsdag 10. august i fjor ble svenske Kim Wall (30) med den danske oppfinneren Peter Madsen om bord i hans ubåt «Nautilus» – verdens største privatbygde ubåt.

Madsen hadde planer om å skytes opp i den første romraketten bygget av amatører, og Wall hadde over tid forsøkt å få et intervju med ham om dette.

Hun kom aldri tilbake fra ubåt-turen. Madsen er tiltalt for å ha drept og partert Kim Wall. Madsen har erkjent partering, men hevder at Wall døde av kullosforgiftning om bord i ubåten.

Eventyrlysten og hengiven

Nå forteller Kim Walls foreldre, Ingrid og Joachim Wall, for første gang i et større intervju om datteren.

– At vi ikke har snakket med media, skyldes rett og slett at våre ord har tatt slutt, sier faren til den danske TV-kanalen Kanal 5.

Foreldrene forteller om en datter som var svært hengiven og brant for jobben sin, og som var eventyrlysten.

– Vi har alltid hatt en uro for at noe kunne skje med henne. Hun har kjørt motorsykkel gjennom Burma, hun har reist til Tibet, hun har vært i Nord-Korea... Hun var overalt. Hun var en journalist av «den gammeldagse skolen», hun ville ut og treffe mennesker i deres egne miljøer, og ikke sitte inne i en redaksjon og søke på ting på nettet, sier moren, Ingrid Wall.

– København er trygt, det er jo hjemme

Hun forteller at de overhodet ikke var bekymret da datteren, som hadde reist verden rundt, skulle intervjue Peter Madsen i ubåten.

– En stadig bekymring for barna tror jeg mange foreldre kan kjenne seg igjen i. Selv om barna er blitt voksne, er man alltid bekymret for dem. Men i dette tilfellet var vi ikke bekymret i det hele tatt, sier hun.

– København er jo hjemme, det er 45 minutters tur fra huset vårt. København er trygt, der skjer det ikke noe, tenkte vi. Men det viste seg at det jo skjedde noe.

Nautilus UC3 i Nordhavn i København

UBÅTEN: Peter Madsen hadde laget verdens største privatbygde ubåt, «Nautilus». Han hevdet selv at ubåten sank etter turen med Kim Wall på grunn av en teknisk feil, men teknikere har konkludert med at den ble sunket med vilje. Ubåten ble hevet opp fra vannet dagen etter at den sank.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Natt til 11. august i fjor meldte samboeren til Kim Wall henne savnet etter at han ikke hadde fått kontakt med henne på noen timer, og hun ikke var kommet tilbake fra ubåt-turen.

En stor leteaksjon ble iverksatt. Om morgenen 11. august ble ubåten og Madsen oppdaget, men i løpet av få minutter sank ubåten. Madsen ble berget i land og sa at ubåten sank på grunn av en teknisk feil. Wall var ikke å finne.

Madsen hevdet først at han hadde satt Kim Wall i land kvelden i forveien, men han ble raskt mistenkt for drap.

Etter lang tids leting, ble Kim Walls torso funnet langs vannkanten i København. Det er en overkropp uten hode, armen og ben. Siden ble flere av kroppsdelene funnet. Madsen har etter pågripelsen endret forklaring og hevdet at Wall døde om bord i ubåten, men han nekter for å ha drept henne. Han sitter nå på tiltalebenken i byretten i København.

– Kims navn skal leve videre

Etter tapet av datteren, opprettet foreldrene et fond i Kim Walls navn, Kim Wall Memorial Fund, som skal støtte kvinnelige journalister.

– Vi ville at det ikke skulle ta slutt med den ubåten, hennes navn skal få leve videre, sier Ingrid Wall.

– Kim kommer til å bli et slags ikon for jenter som vil bli journalister. Hun lot ingenting stå i veien for seg. Selv om man er jente fra en liten by i Sverige, kan man dra ut i verden og lage de historiene som Kim skrev. Fondet kan også gi oss trøst midt i all denne elendigheten: Kim kommer til å leve videre og være et foregangseksempel for mange.

SISTE NYTT

Siste nytt