Peter Madsen dømt til fengsel på livstid, men anker

KØBENHAVN (NRK): Peter Madsen dømmes til fengsel på livstid for drapet på Kim Wall, samt likskjending og seksuell mishandling. Aktor mener Madsen hadde planlagt å drepe, men sier det var tilfeldigheter som gjorde at Kim Wall ble et offer.

Dømt for drapet på Kim Wall

LIVSTID: Her får Peter Madsen vite at han er dømt til lovens strengeste straff i Danmark.

Kim Wall

JOURNALIST: Kim Wall (30) skulle lage en reportasje om Peter Madsen da hun ble med om bord i ubåten 10. august 2017.

Foto: Privat

Dommerne, som består av en fagdommer og to meddommere, mener dermed det er bevist at Madsen drepte Wall om bord i ubåten Nautilus 10. august i fjor. Det er en enstemmig rett som har kommet frem det som er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark.

Her er hovedpunktene i dommen:

  • Peter Madsen er dømt for drap, seksuell mishandling og likskjending.

  • Ubåten Nautilus er konfiskert, og skal destrueres når det foreligger rettskraftig dom.

  • Peter Madsen er dømt til å betale saksomkostninger, men må ikke betale erstatning til Kim Walls foreldre.

  • Kim Walls kjæreste skal få 120.000 danske kroner i godtgjørelse fra Peter Madsen.

Madsens forsvarer opplyser til retten at dommen ankes på stedet. Madsen selv satt stort sett og så ned i bordet foran seg, eller ut i salen, da begrunnelsen for dommen ble lest opp.

«Rakett-Madsen» hadde ellers ingen synlige reaksjoner på den knusende dommen.

– Hadde planlagt å drepe

I dommen heter det at Madsen hadde med seg en oransje sag, rørstykker og tilspissede skrutrekkere da han 10. august i fjor tok med seg Kim Wall ut i Københavns skjærgård i den hjemmelagde ubåten «UC3 Nautilus».

I dommen vises det også til at han tok med seg en ekstra kjeledress, som han ifølge aktor hadde planlagt å skifte til etter ugjerningen. Retten mener disse handlingene viser at Madsen hadde forberedt seg på å drepe Wall.

Påtalemyndigheten har gjennom rettssaken lagt frem flere videoer som ble funnet på Madsens harddisk og PC. Det beslaglagte materialet, som består av både animasjonsfilmer og ekte filmer, viser grov vold, drap og tortur av kvinner.

Retten finner det også bevist at han holdt Kim Wall fastspent med stropper og påførte henne stikkskader mens hun fortsatt var i live, og at Madsen har skiftet forklaring om hvordan Wall døde en rekke ganger.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark på vei ut av byretten etter at dommen mot Peter Madsen falt.

Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark var ordknapp etter dommen, men sa at hennes klient ikke var fornøyd med utfallet. Madsen har hele tiden nektet straffskyld for drap, og anket på stedet.

– Tilfeldig at Wall ble offeret

Tiltaltes første forklaring om at han ville skåne de pårørende er ikke troverdig, sett at han senere parterte liket, heter det i dommen.

Videre tror retten ikke på at Wall døde av giftige gasser, slik Madsen har lagt frem som en mulighet. Madsen hevdet først at han hadde satt Wall i land før ubåten sank 11. august. Etter hvert som politiet fant deler av Walls kropp, tynget ned med metalldeler, endret Madsen sin forklaring og sa at Wall hadde mistet livet som følge av en ulykke.

Peter Madsen

Peter Madsen var tidligere kjent som Rakett-Madsen, etter å ha forsøkt bli den første dansken i verdensrommet. Nå er han dømt til livstid for drap.

Foto: Copenhagen Suborbitals

Retten mener Madsen ikke er gitt noen rimelig forklaring på hvorfor han parterte Wall, og kom til at dette ble gjort fordi Madsen ville skjule forbrytelsen han hadde begått.

Ved fastsettelse av straffen har retten lagt vekt på at det er snakk om «et kynisk, planlagt drap» på en uskyldig kvinne som ble med i ubåten i kraft av sitt arbeid som journalist, heter det i dommen.

Aktor Jakob Buch-Jepsen sier han er fornøyd med at retten har fulgt påstanden om at drapet er begått med kynisme, og at det var seksuelt motivert.

I dommen påpekes det også at Madsen sendte meldinger til flere kvinner, med forespørsel om å bli med på tur i ubåten, i perioden før den skjebnesvangre tuden med Kim Wall 10. august i fjor.

– Wall har jobbet som journalist, og dermed har hun vært helt uskyldig i dette. Det var ikke et planlagt drap på Kim Wall, men et planlagt drap i den forstand at han ville drepe den neste kvinnen som ble med på ubåten, sa aktor Jakob Buch-Jepsen til pressen etter at dommen var klar.

Forsvarer Betina Hald Engmark var ordknapp da hun forlot retten, men sa Madsen «naturligvis ikke var fornøyd med utfallet av dommen».

Aktor Jakob Buch-Jepsen til pressen etter domsavsigelsen.

Aktor Jakob Buch-Jepsen mener Peter Madsen planla å drepe, men sier det er tilfeldig at det var Kim Wall som ble hans offer.

Kan begjære seg løslatt om 12 år

Peter Madsen var tiltalt for overlagt drap, likskjending og seksuelle handlinger av særlig farlig karakter mot den svenske journalisten Kim Wall. Han var også tiltalt for å ha brutt lov om sikkerhet på sjøen.

– To mennesker drar ut. Én kommer tilbake. Hun endte opp med å bli torturert, drept og partert. Med tiden dukket hun opp. Skåret i stykker. En sak så forferdelig og motbydelig at man som aktor blir tom for ord, sa Jakob Buch-Jepsen i sin prosedyre.

Dommen var klar bare to dager etter prosedyrene fra aktor og forsvarer, etter en rettssak som har gått i mange etapper siden 8. mars.

Forsvareren mente Madsen bare kunne dømmes for parteringen, som han selv har erkjent.

Aktor Jakob Buch-Jepsen mente Madsen burde dømmes til livstid i fengsel. Dette innebærer at Madsen tidligst kan søke om prøveløslatelse etter 12 år. En livstidsdømt soner i gjennomsnitt 15–16 år i Danmark, men det finnes eksempler på dømte som har sonet opptil 40 år i fengsel.

Forsvarer Betina Hald Engmark mente på sin side at Madsen bare kunne dømmes for parteringen, som han selv har erkjent, og at seks måneders fengsel derfor var riktig straff.

Foreldrene ikke til stede

Kim Wall ble meldt savnet av sin kjæreste natt til 11. august i fjor, etter at hun sluttet å svare på kjærestens meldinger.

Morgenen etter ble Madsen reddet i land fra sin havarerete ubåt, men hevdet da at han hadde satt Wall i land kvelden i forveien. Denne forklaringen ble endret en rekke ganger, etter hvert som deler av Walls kropp ble funnet av politiet, heter det i dommen.

Kim Walls foreldre, Ingrid og Joachim Wall, har fulgt de fleste av rettsdagene i rettssal 60 i København Byret, men var ikke til stede under domsavsigelsen. Foreldrene, som har opprettet et fond for å støtte kvinnelige journalister i datterens navn, uttalte nylig at Wall var en eventyrlysten og hengiven journalist.

– Vi har alltid hatt en uro for at noe kunne skje med henne. Hun har kjørt motorsykkel gjennom Burma, hun har reist til Tibet, hun har vært i Nord-Korea. Hun var overalt

– København er jo hjemme, det er 45 minutters tur fra huset vårt. København er trygt, der skjer det ikke noe, tenkte vi. Men det viste seg at det jo skjedde noe, sa Ingrid Wall til TV-kanalen Kanal 5.

Da Peter Madsen ble spurt om han hadde noe å tilføye på rettssakens siste dag, ble Madsen spurt om han hadde noe å tilføye. Henvendt til Walls foreldre uttrykket Madsen anger for det som hadde skjedd.

– Ikke annet enn at jeg er veldig, veldig lei for det som har skjedd, sa Madsen.

Dette er saken

Ubåtsaken, kort fortalt. Peter Madsen ble onsdag dømt til livstid i fengsel for drapet på Kim Wall.

SISTE NYTT

Siste nytt