Daniel skulle gjøre Peter Madsen til en bedre leder: – Han var ikke i et stabilt univers

Daniel Karpantschof tror ikke at hans tidligere elev forteller sannheten om hva som skjedde med den svenske journalisten Kim Wall.

Ledercoachen Daniel Karpantschof

UBEHAGELIG: Peter Madsens tidligere ledercoach Daniel Karpantschof kjenner flere av dem som har blitt kalt inn som vitner av Madsens forsvarere i København byrett. Han sier det har vært svært, svært ubehagelig å følge Madsens forklaring i retten.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

Neste uke skal det settes et foreløpig punktum i en av de mest omtalte drapssakene i nyere skandinavisk rettshistorie.

De siste rettsdagene skal blant annet brukes til å gjennomgå resten av den rettspsykiatriske erklæringen om Peter Madsens mentale helse. I den har de sakkyndige blant annet kommet til at Madsen ikke uttrykker verken anger, skyld eller medlidenhet overfor Kim Wall eller de pårørende i saken.

25. april skal dommerne i København byrett fortelle om de mener Madsen er skyldig i drapet på den svenske journalisten.

Aktor og Peter Madsen i retten

Hør siste episode av NRKs podkast om ubåtsaken her.

– Dypt begravet

En av mange skandinaver som er svært spent på utfallet av saken er danske Daniel Karpantschof. 33-åringen kjenner Madsen personlig, etter å ha forsøkt å «coache» den eksentriske oppfinneren til å bli en bedre leder.

Peter Madsen

Peter Madsens store drøm var å bli den første dansken i verdensrommet. Kort tid før han dro ut i sin hjemmelagde ubåt med den svenske journalisten Kim Wall måtte Madsen utsette en viktig testoppskytning.

Foto: BAX LINDHARDT / AFP

– Det var ingenting ved Peter som ga grunn til å tro at det her skulle skje, sier Karpantschof i NRKs podkast om ubåtsaken.

NRK møter Karpantschof utenfor byretten i København. 33-åringen, med en CV som er like forvirrende som den er lang, har halvlangt hår og høye Dr. Martin-støvler som går langt opp på leggen.

Madsens store drøm var å bli den første dansken i verdensrommet. For å realisere drømmen startet han selskapet Raketmadsens Rumlabratorium Aps. Arbeidskraft ble hentet inn fra flere land, også gratis fra Norge.

Karpantschof forteller at han skulle hjelpe Madsen med omdanne virksomheten hans til en «seriøs forretning». I den forbindelse hadde Karpantschof det han beskriver som flere svært personlige samtaler med sin tidligere elev.

Et av målene for coachingen var at Madsen skulle bli bedre til å kommunisere med andre mennesker.

Aktor Jakob Buch-Jepsen utenfor Københavns byrett

I rettssaken mot Peter Madsen har aktor Jakob Buch-Jepsen fokusert på at Madsen søkte på flere filmer med til dels grotesk innhold etter at han fikk beskjed om at en planlagt testoppskyting var utsatt.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Karpantschof legger ikke skjul på at han i utgangspunktet var svært begeistret for mannen som nå er tiltalt for drap og likskjending.

– Peter er et av de varmeste, herligste, morsomste, mest intelligente og nysgjerrige menneskene jeg har møtt, sier Karpantschof, før han legger til:

– Det er helt tydelig at hvis det monsteret som viste seg den 10. og 11. august – hvis det er noe han har gått med i lang tid – så har det ligget dypt begravet.

Ustabil

Under rettssaken i København har aktor Jakob Buch-Jepsen fokusert på at en viktig testoppskytning ble avlyst kort tid før Kim Wall forsvant.

Karpantschof så Madsen siste gang helgen 5. og 6. august, altså noen dager før det som etter alt å dømme ble den siste turen til ubåten «UC3 Nautilus». Han ønsker ikke å spekulere i om rakettfadesen kan ha vært en såkalt trigger-hendelse, noe den tidligere drapsetterforskeren Kurt Kragh har antydet overfor NRK.

Samtidig er Karpantschof mener det virket som Madsen var frustrert og i tydelig ubalanse da de to sist møttes.

– Jeg så Madsen lørdagen før Nautilus (Madsens ubåt, journ.anm.) gikk ned, og da var han ikke seg selv. Det er min oppfatning at det da var tydelig at han ikke var i et stabilt og rolig univers.

UBÅTSAKEN: Få en oversikt over ubåtsaken på 70 sekunder.

Grøndahl: – Tror ikke på det

I løpet av rettssaken har påtalemyndigheten lagt frem 26 filmklipp og 146 bilder som er funnet på Peter Madsens beslaglagte datamaskin. Snuttene er en blanding av animasjonsfilmer og ekte opptak.

De fleste av filmene viser drap på kvinner, i en eller annen form. Påtalemyndigheten mener drapet på Kim Wall ikke bare var seksuelt motivert, men også inspirert av Peter Madsens seksualitet.

Aktor har også vist til at Madsen har gjort flere søk med til dels groteske søkeord i perioden før Kim Wall ble med om bord i UC3 Nautilus.

Pål Grøndahl

Psykologspesialist Pål Grøndahl har vært sakkyndig i flere straffesaker. Han jobber for tiden med en bok om drapsmenn. Her er han avbildet i forbindelse med Breivik-rettssaken i 2012.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Pål Grøndahl er psykologspesialist ved Regionalt kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri ved Ullevål universitetssykehus, og ble på NRKs oppfordring med til Københavns byrett for å danne seg et eget inntrykk av Peter Madsen.

Grøndahl tror ikke på Madsens forklaring om at han har lastet ned materialet fordi han sympatiserer med ofrene i videoene.

– Dette er rasjonaliseringer, bagatelliseringer, idylliseringer som jeg har hørt fra en del seksuallovbruddspersoner som har vært inne på sider med grov barneporno.

Grøndahl, som påpeker at han uttaler seg på generelt grunnlag, mener slike forklaringer stort sett bare er sludder.

– Det er bare noe man sier for å opprettholde en normal fasade – jeg tror ikke noe på det, sier Grøndahl.

– Ikke voldelig

Madsen har erkjent å ha partert Kim Wall, men han nekter straffskyld for drap. Han har forklart at dødsfallet skyldtes en ulykke på ubåten, og har blant annet laget en syv sider lang rapport om hvordan Wall kan ha omkommet som følge av en gassforgiftning.

Rettssak mot Peter Madsen

Peter Madsens forsvarer Betina Hald Engmark.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Gjennom rettssaken har retten også fått høre flere av Madsens tidligere elskerinner fortelle om sine forhold til mannen som en gang ble regnet som en Danmarks skapeste hjerner.

Madsens forsvarer Betina Hald Engmark har påpekt at selv om hennes klient kan ha hatt en avvikende seksuell interesse, er det ingen av kvinnene som har forklart at Madsen har vært voldelig.

En kvinne forklarte det slik i retten:

– Jeg opplever ham som veldig sexfiksert. Det var mye det han snakket om da vi møttes. Jeg har ikke oppfattet ham som voldelig. Ikke på noen måte.

– Vil gi ham en klem

Madsens tidligere coach sier på sin side det har vært «meget, meget ubehagelig» å følge rettssaken. Han viser særlig til onsdag 21. mars, da Madsens blant annet forklarte seg om hvorfor han parterte Kim Wall.

– Jeg sov ikke på to dager, og kunne ikke spise. Jeg holdt på å kaste opp inne i rettssalen.

Madsens tidligere samarbeidspartner sier han sliter med å holde følelsene adskilt fra de faktiske forhold i saken.

– Man sitter i retten og ser på ham, og tenker det er jo bare Petter som sitter der. Man vil jo gi ham en klem. Men så må man minne seg selv på hva han har gjort, for det virker veldig, veldig fjernt, sier Karpantschof.

Karpantschof minner om at dom i saken ikke er falt ennå, men er tydelig på at han har vanskelig for å tro på forklaringen til sin tidligere elev.

– Det er på det rasjonelle plan. Men på det personlige plan sitter jeg stadig vekk og tenker på en relasjon jeg har hatt i en årrekke, som jeg har hatt sterke følelser for.

Kim Wall i Nautilus

På ettermiddagen torsdag 10. august dro Peter Madsen og den svenske journalisten ut i Københavns skjærgård i Madsens ubåt. Bare Madsen kom fra turen med livet i behold.

Foto: RITZAU FOTO

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.