Kongefamilien møtte Khashoggis sønn og bror

Sønnen og broren til den drepte journalisten Jamal Khashoggi møtte i ettermiddag den saudiarabiske kongen og kronprinsen. Den tyrkiske presidenten har også snakket med familien og lover at drapet skal oppklares.

Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman møtte Jamal Khashoggis sønn og bror i det kongelige palasset i den saudiarabiske hovedstaden.

Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman møtte Jamal Khashoggis sønn og bror i det kongelige palasset i den saudiarabiske hovedstaden.

Ifølge det saudiarabiske nyhetsbyrået SPA møtte Khashoggis sønn Salah og broren Sahel landets konge, Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman i en privat seanse i kongepalasset.

Erdogan kondolerte

Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan har også snakket med familien i dag, noen timer etter pressekonferansen i Istanbul. Der utfordret han saudiarabiske myndigheter til å informere hvor levningene etter den døde befinner seg.

Erdogan, som var en venn av Khashoggi, kondolerte sønnen Abdullah og lovet at Tyrkia skal gjøre alt for at drapet på faren blir oppklart.

Tyrkiske politikilder har tidligere opplyst at de mener drapet på Jamal Khashoggi var personlig beordret av den saudiarabiske kronprinsen. En svært betrodd medarbeider av Mohammed bin Salam var i Istanbul i dagene rundt drapet, som deler av det Tyrkia mender var et drapsteam.

Den tyrkiske presidenten har flere ganger vært i kontakt med den saudiarabiske kongen.

Han oppfordret i dag Saudi-Arabia om å komme opp med navnene på alle som var involvert i planleggingen og utførelsen av drapet, uansett rang, fra «topp til bunn».

Kronprins Mohammed bin Salman og Salah Khashoggi, sønn av Jamal Khashoggi

Kronprinsen Mohammed bin Salman (t.h.) hilser på Jamal Khashoggis sønn Salah. Prinsen er av tyrkiske politikilder direkte knyttet til drapet. Flere saudiarabiske ministre har de siste dagene bedyrer kronprinsens uskyld.

Foto: Untitled / AP

Kom fra innflytelsesrik familie

Jamal Khashoggi var lenge en nær alliert av den saudiarabiske kongefamilien, i likhet med hva hans bestefar og andre familiemedlemmer hadde vært. Khashoggi-familien har vært en av de mest innflytelsesrike familiene i det oljerike landet.

Selv forlot journalisten hjemlandet kort tid etter at prins Mohammed bin Salman, som var visestatsminister og forsvarsminister, ble utpekt som tronarving sommeren 2017. Siden har kronprinsen i praksis overtatt mye av den daglige styringen av landet.

Khashoggi bodde i selvvalgt eksil i Virginia i USA.

Ifølge nyhetsbyrået AP har saudiarabiske kilder fortalt at sønnen Salah har vært ilagt restriksjoner og reiseforbud det siste året som hevn for at faren flyttet utenlands.

I dag lovet den saudiarabiske regjeringen at de ansvarlige for drapet skal straffes.

– De som står bak drapet på journalisten Jamal Khashoggi og de som sviktet sine oppgaver skal holdes ansvarlig. Uansett hvem de er, heter det i uttalelsen fra den saudiarabiske regjeringen etter et regjeringsmøtet ledet av kongen selv.

Sier kronprinsen ikke visste

Etter først å ha nektet for journalistens forsvinning i tre uker, innrømmet saudiarabiske myndigheter i helgen at Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Den første versjonen var at journalisten døde i en slåsskamp, deretter kom innrømmelsen om at han faktisk ble drept.

Den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir sa at dødsfallet var en «fryktelig feiltakelse».

– Vi vet ikke hvor liket er og vi vet ikke hvordan han ble drept. Dessverre ble det gjort en enorm og alvorlig feil. Jeg forsikrer familien om at de som gjorde dette skal holdes ansvarlig, sa al-Jubeir.

Ifølge utenriksministeren var ikke den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman klar over drapet, og sier at de som sto bak det, ikke hadde tillatelse til å gjennomføre det.

– De drepte Khashoggi ved en feil og forsøkte å dekke over det, hevdet utenriksministeren.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman og Jordans kong Abdullah II

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman satt ved siden av Jordans kong Abdullah II under åpningen av investeringskonferansen i hovedstaden Riyadh.

Foto: Amr Nabil / AP

Internasjonalt press

Det internasjonale presset mot Saudi-Arabia og ikke minst kronprins Mohammed bin Salman har økt kraftig de siste ukene og dagene.

Flere sentrale selskaper og nøkkelpersoner har trukket seg fra kronprinsens profilerte investeringskonferanse som åpnet i dag. Der innrømmet landets energiminister at kongedømmet er i krise.

– Som alle vet, er det vanskelige dager for oss i Saudi-Arabia. Ingen av oss kan rettferdiggjøre det eller forklare det. Alle, fra landets ledere og nedover, er opprørt over hva som har skjedd, sa Khalid al-Falih i åpningstalen med referanser til drapet på konsulatet i Istanbul.

Kronprinsen talte ikke til deltakerne, men viste seg etter hvert og hadde flere private møter med ulike investorer på sidelinjen.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i går at Tyskland vil vurdere om de skal stanse sin våpeneksport til Saudi-Arabia og oppfordrer til et felles EU-standpunkt.

I Sverige har våpendebatten også startet, men statsminister Stefan Löfven sier alle fakta bør på bordet før regjeringen trekker sin konklusjon.

I Sverige har våpendebatten også startet, men statsminister Stefan Löfven sier alle fakta bør på bordet før regjeringen trekker sin konklusjon.

SISTE NYTT

Siste nytt