Hopp til innhold

Saudi-Arabia: Khashoggi ble drept i Istanbul

Saudi-Arabia bekrefter at journalisten Jamal Khashoggi ble drept på konsulatet i Istanbul. Det ble kunngjort på statlig TV i natt.

Saudi-Arabia bekrefter at journalisten Jamal Khashoggi døde etter et slagsmål inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Saudi-Arabia bekrefter at journalisten Jamal Khashoggi døde etter et slagsmål inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi døde etter et slagsmål inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Det viser foreløpige undersøkelser, hevder det statlige saudiarabiske fjernsynet.

– Diskusjonene mellom Jamal Khashoggi og de han møtte på konsulatet i Istanbul utviklet seg til å bli en slåsskamp, noe som førte til hans død, sier påtalemyndigheten i Saudi-Arabia ifølge nyhetsbyrået SPA.

Korrespondent Sidsel Wold rapporterer fra Istanbul.

Korrespondent Sidsel Wold rapporterer fra Istanbul.

Saudi-Arabia sier i en uttalelse til nyhetsbyrået at «de beklager på det sterkeste» at de drepte den regimekritiske journalisten.

18 saudiarabiske statsborgere skal være pågrepet i forbindelse med saken.

Landets konge har nå beordret å nedsette en komité, med kronprins Mohammed bin Salman i spissen, som skal diskutere endringer i landets etterretningstjeneste. Kronprinsen sier i en uttalelse at det «haster» å få gjort endringer etterretningstjenesten.

Men det er allerede blitt gjort endringer. Lederen for etterretningstjenesten, Ahmad al-Assiri, skal ha fått sparken fra sin stilling. Rådgiver for kongefamilien, Saud al-Qahtani, skal også ha fått sparken. Al-Qahtani skal ha jobbet tett på kronprinsen.

Se NRKs nyhetssending lørdag morgen.

Trump: Et godt første steg

USAs president Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men at det som skjedde er «uakseptabelt».

Trump sier at beskjeden om at journalisten Jamal Khashoggi er død var en «fryktelig nyhet» som ikke vil kunne passere «ubemerket». Han sier videre at han tror på Saudi-Arabias forklaring på hvorfor den regimekritiske journalisten er død, skriver Reuters.

Det gjør derimot ikke den republikanske senatoren Lindsey Graham.

Les mer: Journalistorganisasjon: – Ber om at de ansvarlige straffes

Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

Forsvant 2. oktober

Khashoggi har vært savnet siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul tirsdag 2. oktober for å hente noen dokumenter.

Anonyme tyrkiske kilder har hevdet at han ble drept og partert der og at Saudi-Arabia står bak. Saudi-Arabia har frem til nå avvist dette.

Natt til fredag gjorde tyrkisk politi undersøkelser blant annet i et skogsområde utenfor Istanbul for å lete etter hans levninger, opplyste anonyme tyrkiske kilder til flere medier.

Tyrkiske etterforskere bærer materiale ut fra det saudiarabiske konsulatet.

Tyrkiske etterforskere bar materiale ut fra det saudiarabiske konsulatet i Istanbul natt til torsdag.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Den regimekritiske journalisten Khashoggi forlot hjemlandet i 2017, ifølge ham selv var det i frykt for å bli pågrepet. Det siste året har han vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, noe som kom til uttrykk blant annet i kommentarartikler i Washington Post.

Khashoggi har det siste året bodd i eksil i USA. Khashoggi dro til konsulatet for å hente noen dokumenter for å få annullert sitt tidligere ekteskap, for å kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede.

SISTE NYTT

Siste nytt