Saudi-Arabias energiminister: Kongedømmet er i krise

Konfrontert med den globale fordømmelsen av drapet på Khashoggi, erkjenner Saudi-Arabias energiminister at kongedømmet er i «krise». I skyggen av Erdogans tale i Ankara, åpnet tirsdag en investeringskonferanse i Riyadh, til tross for deltagerflukt og boikott etter drapet.

Khalid al-Falih

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih erkjente under åpningen av The Future Investment Initiative i Riyadh at kongedømmet er i «krise» etter drapet på Khashoggi.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sier tirsdag at kongedømmet er i «krise», konfrontert med den globale fordømmelsen av drapet på Khashoggi.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

– Som vi vet er dette vanskelige dager. Vi går gjennom en krise, sa Falih under åpningen av Future Investment Initiative i Riyadh tirsdag.

Erdogan

Erdogan har tidligere ikke anklaget Saudi-Arabia direkte for å ha drept Khashoggi. Han har i stedet foretrukket å legge press på kongedømmet gjennom kalkulerte lekkasjer til regjeringsvennlige medier, påpeker analytikere. Det har gitt ham et ønsket grep om saken og en fordel i forhold til de skjøre alliansene i Midtøsten, sier de.

Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP

Åpnet i skyggen av Erdogans tale

President Erdogan hadde varslet at han tirsdag ville fortelle «den nakne sannhet» om hva som skjedde med den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, etter at han gikk inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Talen gikk av stabelen samtidig som konferansen åpnet i Riyadh.

Anonyme tyrkiske tjenestemenn har systematisk lekket en mengde informasjon de siste ukene, som tirsdag ble bekreftet at president Erdogan.

Erdogan har så langt ikke anklaget Saudi-Arabia direkte for å ha drept Khashoggi.

Han har i stedet foretrukket å legge press på kongedømmet gjennom kalkulerte lekkasjer til regjeringsvennlige medier, påpeker analytikere. Det har gitt ham et ønsket grep om saken, noe som kan være en fordel i forhold til de skjøre alliansene i Midtøsten, sier de.

– Vi er ute etter rettferdighet her. Dette vil bli avslørt i all sin nakne sannhet, sa Erdogan i en tale søndag.

Saudi-Arabia blånektet først for at landet hadde noe med forsvinningen å gjøre, men i helgen endret myndighetene forklaring og sa at Khashoggi ble drept ved en «feiltakelse».

Khashoggi regnet ikke seg selv som dissident, men var sterkt kritisk til bin Salman og bodde i selvalgt eksil i USA.

Mohammed bin Salman og Steven Mnuchin

Kronprins Mohammed bin Salman møtte USAs finansminister Steven Mnuchin i Riyadh 22. oktober.

Foto: HANDOUT / Reuters

Deltagerflukt fra investeringsforum i Riyadh

Future Investment Initiative i Riyadh er en tredagers investeringskonferanse, som altså åpnet tirsdag til tross for oppfordring til boikott.

The Future Investment Initiative (FII), som kalles «Davos in the Desert», skiltet opprinnelig med over 150 profilerte talere fra om lag 140 firmaer.

Drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har dog utløst et skred av avlysninger.

Saudi Arabia Investment Conference

«Davos in the Desert» åpnet i dag i Riyadh, mens verdens øyne var rettet mot Ankara og president Erdogans budskap.

Foto: Amr Nabil / AP

Kronprins Mohammed bin Salman ønsket mandag USAs finansminister Steven Mnuchin velkommen til Riyadh.

Mnuchin er blant dem som har trukket seg fra konferansen, men dro mandag til Saudi-Arabia for samtaler med regimet.

Mnuchin sa søndag at Saudi-Arabias forklaring på drapet var «et godt første skritt, men ikke nok», og la til at det var for tidlig å snakke om sanksjoner som følge av drapet.

Christine Lagarde

IMF-topp Christine Lagarde er blant dem som har trukket seg fra The Future Investment Initiative som går av stabelen i Riyadh denne uken.

Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP

Franske Total deltar i Riyadh

Så sent som mandag trakk Siemens' toppsjef seg, men avlysningene begynte allerede for et par uker siden. Ingen norske delegasjoner er til stede.

Både vestlige næringslivstopper, IMF-topp Christine Lagarde og medier som skulle sponset konferansen, har meldt avbud.

Blant dem som likevel vil delta, er sjefen i et russisk investeringsfond, Kirill Dmitrijev og toppsjefen i det franske oljeselskapet Total, Patrick Pouyanne. Begge skal tale på åpningsdagen.

Ritz-Carlton hotel

«Davos in the Desert» arrangeres på hotellet Ritz-Carlton i hovedstaden Riyadh, der flere hundre mennesker ble holdt mot sin vilje i fjor under det myndighetene kalte en antikorrupsjonskampanje.

Foto: Faisal Nasser / Reuters

Konferanse på hotellet der prinser ble sperret inne

Konferansen holdes på hotellet Ritz-Carlton i hovedstaden Riyadh.

Det var her flere saudiarabiske samfunnstopper og prinser satt innesperret i november i fjor, etter at de ble pågrepet i forbindelse med det myndighetene kalte en antikorrupsjonskampanje.

Observatører mente at det i realiteten dreide seg om en utrenskningskampanje iverksatt av kronprins Mohammed bin Salman.

SISTE NYTT

Siste nytt