Hopp til innhold

Erdogan vil stille Khashoggi-mistenkte for retten i Istanbul

Recep Tayyip Erdogan ber Saudi-Arabias konge tillate at 18 menn som er mistenkt for å være involvert i drapet på Jamal Khashoggi, stilles for retten i Tyrkia. I dag orienterte Tyrkias president om etterforskningen under en tale til regjeringspartiet AKP.

Vi vil etterforske dette drapet, selv om det teknisk sett skjedde på saudiarabisk område. Khashoggi var en verdenskjent journalist, og dette gir oss et internasjonalt ansvar, sa president Erdogan i Ankara tirsdag. FOTO: Reuters

– Dette var høyst sansynlig en planlagt operasjon og et svært brutalt drap.

Det sa president Erdogan under sin tale i Ankara tirsdag formiddag.

– Hvem ga instruksjoner til gruppen som dukket opp i Istanbul og hvorfor var ikke konsultatet åpent for andre 2. oktober? Hvor er liket? Hvorfor har vi fremdeles ikke liket? tordnet Erdogan til stor applaus.

Tyrkia

Talen til Erdogan ble sendt direkte på TV-kanaler verden rundt tirsdag. Her følger tyrkere i Istanbul spent med på hvilke opplysninger Erdogan kommer med.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Det var knyttet stor spenning til hva president Erdogan ville fortelle da han gikk på talerstolen i Ankara for å tale til regjeringspartiet AKP.

– Det internasjonale samfunnet vil kun bli fornøyd når de som ga instruksjonene til dette drapet blir stilt til ansvar, sa president Erdogan.

På forhånd hadde Erdogan varslet at han ville presentere detaljerte beskrivelser om den saudiarabiske journalistens skjebne.

Mens verdens øyne var rettet mot Ankara og Erdogans budskap, åpnet den mye omtalte investeringskonferansen i Riyadh, populært kalt «Davos in the Desert», uten mange av de opprinnelig påmeldte tilstede.

Khalid al-Falih

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sier tirsdag at kongedømmet er i «krise», konfrontert med den globale fordømmelsen av drapet på Khashoggi.

Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Erkjenner at drapet skjedde på saudiarabisk område

Erdogan begynte med å kondolere familien til Jamal Khashoggi, før han fortsatte ved å gi en detaljert beskrivelse av hva Tyrkia har funnet ut om forsvinningen til den saudiarabiske journalisten.

– Vi vil etterforske dette drapet, selv om det teknisk sett skjedde på saudiarabisk område. Khashoggi var en verdenskjent journalist, og dette gir oss et internasjonalt ansvar, understreket Erdogan.

Mange av opplysningene Erdogan delte i talen var i tråd med dem som allerede er blitt lekket av anonyme tyrkiske tjenestemenn til pressen.

Erdogan

Erdogan la vekt på at han ikke vil sitte stille og se på at dette skjer i Tyrkia, og at diplomatisk immunitet ikke beskytter drapsmenn.

Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP

– Vi må stille spørsmål og finne svar på disse fordi dette skjedde i Istanbul. Vi har et ansvar og vi har rett til å stille disse spørsmålene, la Tyrkias president til.

Erdogan la vekt på at han ikke vil sitte stille og se på at dette skjer i Tyrkia, men ta de rettslige skritt som er nødvendig og konfrontere Saudi-Arabia med det etterforskningen viser.

Diplomatisk immunitet ikke et «skjold»

– Våre bevis bekrefter at Khashoggi ble brutalt drept, og denne brutaliteten tærer på menneskehetens samvittighet, sa den tyrkiske presidenten.

I talen henviste han til at Wien-konvensjonen om diplomatisk immunitet ikke kan brukes som et «skjold» i drapssaker.

Saudi

Kong Salman og president Erdogan i Ankara i april 2016, før det var kjent at kongen ville utnevne Mohammed bin Salman til kronprins og tronfølger.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

– Selv om dette drapet skjedde inne i et konsulat som teknisk sett er saudiarabisk jord, må vi ikke glemme at dette skjedde innenfor Tyrkias grenser, sier Erdogan.

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å oppgi navnene på alle som var involvert i planleggingen av dette drapet, uansett rang, fra topp til bunn.

Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa den tyrkiske presidenten.

Detaljerte beskrivelser

Anonyme tyrkiske tjenestemenn har systematisk lekket en mengde informasjon de siste ukene.

Dersom informasjonen de har kommet med stemmer, omfatter bevisene blant annet lydopptak inne fra konsulatet. Erdogan ga ingen nye opplysninger om dette i talen tirsdag.

Erdogan har så langt heller ikke anklaget Saudi-Arabia direkte for å ha drept Khashoggi.

Han har i stedet foretrukket å legge press på kongedømmet gjennom kalkulerte lekkasjer til regjeringsvennlige medier, påpeker analytikere. Det har gitt ham et ønsket grep om saken, noe som kan være en fordel i forhold til de skjøre alliansene i Midtøsten, sier de. Dagens tale sees som et ledd i denne strategien fra Erdogan.

Erdogan

Erdogan under talen i Ankara tirsdag. Han har så langt ikke anklaget Saudi-Arabia direkte for å ha drept Khashoggi.

Foto: TUMAY BERKIN / Reuters

Vil ha rettferdighet

– Vi er ute etter rettferdighet her. Dette vil bli avslørt i all sin nakne sannhet, sa Erdogan i en tale søndag.

Saudi-Arabia blånektet først for at landet hadde noe med forsvinningen å gjøre, men i helgen endret myndighetene forklaring og sa at Khashoggi ble drept ved en «feiltakelse».

Khashoggi regnet ikke seg selv som dissident, men var sterkt kritisk til kronprins Mohammed bin Salman og bodde i selvalgt eksil i USA.

Salman og Trump

Donald Trump har satset sterkt på USAs forhold til Saudi-Arabia og landets neste konge, kronprins Mohammed bin Salman.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Ringte kongefamilien og Donald Trump

President Erdogan fortalte i formiddag også om den tette kontakten med både kongefamilien i Riyadh og USAs president Donald Trump. Han skal ha hatt lange telefonsamtaler med dem for å komme til bunns i hva som hadde skjedd på konsulatet i Istanbul.

Erdogan la videre vekt på at drapet vil etterforskes på alle mulige vis.

– Siden dette er et politisk motivert drap, kan også andre måtte inkluderes i etterforskningen, påpekte Erdogan.

Erdogan sier samtidig at han er sikker på at Saudi-Arabias kong Salman vil samarbeide i etterforskningen, og kom også med en direkte oppfordring.

– La meg komme med en oppfordring til Saudi-Arabias kongedømmet, sa Erdogan.

– Dette drapet fant sted på konsultatet i Istanbul. Jeg foreslår derfor at de ansvarlige stilles for retten i Istanbul, sa Erdogan.

Presidenten Erdogan tok også til orde for å opprette en uavhengig kommisjon i kjølvannet av drapet.

SISTE NYTT

Siste nytt