Blir han en fri mann i dag?

I dag kommer kjennelsen i ankesaken mot Wikileaks-gründer Julian Assange. Han kreves utlevert til Sverige i forbindelse med voldtektsanklager.

Julian Assange med fotlenke

AVGJØRELSE: I dag avgjør domstolen i London om Julian Assange blir en fri mann igjen, eller om han blir utlevert til Sverige i løpet av to uker.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

I dag avgjør domstolen i London om 40-åringen fra Australia blir en fri mann igjen, eller om han blir utlevert til Sverige i løpet av to uker.

Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember i fjor,etter at to kvinner anklaget ham for å ha voldtatt og begått seksuelle overgrep mot dem i Sverige. Han har siden sittet i husarrest i snart et år i påvente av en avgjørelse.

Den ene kvinnen hevder at Assange skal ha voldtatt henne mens hun sov, mens den andre hevder at Assange skal ha tvunget henne til å ha samleie uten kondom. Begge kvinnene hadde tidligere hatt samtykkende sex med australeren.

Selv hevder han at de svenske voldtektsanklagene er en del av et komplott for å få ham utlevert til USA.

Frykter utlevering til USA

For siden Wikileaks har publisert graverende informasjon om blant annet amerikanernes krigføring i Irak, frykter Assange at han vil få dødsstraff dersom han utleveres til USA.

Wikileaks-gründeren minner om at hele «sirkuset» har pågått uten at det foreligger noen siktelse mot ham.

– Hverken jeg eller andre i Wikileaks er siktet for noe som helst, sier Assange til BBC.

Støttespillere varsler demonstrasjon

«Sett Assange fri» ropte demonstranter utenfor rettslokalene i London i desember i fjor.

Det vil de også gjøre i år. Støttespillere varsler om demonstrasjoner ved retten onsdag, og gjennom Twitter og Facebook oppfordrer de så mange som mulig til å delta.

«Kom og støtt Julian med din stemme, bannere, plakater, og alt annet du kan trylle frem. Vi trenger virkelig all den støtten vi kan få» skriver de.

Omstridt mann

Wikileaks er nettstedet som har publisert hundretusener av hemmeligstemplede dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, og fra det amerikanske diplomatiet, og Julian Assange er Wikileaks' ansikt utad.

Samtidig som han har sittet i husarrest, har Assange angivelig skrevet manus til en bok som ble utgitt uten hans samtykke.

Han har byttet forsvarere etter en pengekonflikt med det tidligere laget. Det har heller ikke vært helt stille rundt nettstedet han driver – forrige uke annonserte Wikileaks at de må slutte å publisere nye dokumenter, fordi amerikanske kortselskap har stanset pengestrømmen.

WikiLeaks varslet nylig at nettstedet slutter med å offentliggjøre lekkede dokumenter på grunn av pengemangel.

Wikileaks ble for alvor kjent i april 2010 da de publiserte videoen «Collateral murder» fra Irak-krigen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt