Slik ble 250.000 av USAs hemmelige dokumenter lekket

En britisk journalist fikk en minnebrikke så liten at den lett fikk plass på nøkkelringen hans. Innholdet var USAs utenrikspolitiske mareritt.

Wikileaks nettside med diplomatmeldinger
Foto: Wikileaks (skjermdump)

Minnebrikken journalisten Nick Davies i den britiske avisen The Guardian fikk inneholdt nemlig 1.6 gigabytes med tekstfiler.

Mer presist inneholdt den mer enn 250.000 rapporter og telegrammer som har gått mellom USAs myndigheter og deres ambassader og utenriksstasjoner i hele verden.

Lekkasjen er kalt «et episk spark» til USAs diplomati.

Dokumentene viser nemlig hvordan USA forholder seg til andre land og deres ledere. Og her skånes verken venn eller fiende.

Personkarrakteristikker, hån og overvåking av FN

Noen av meldingene som har gått mellom utenriksstasjonene til verdens eneste supermakt og USA har blant annet karakterisert Irans president Mahmoud Ahmadinejad som en Hitler. Frankrikes president Nicolas Sarkozy fremstilles som en «keiser uten klær» og Afghanistans president Hamid Karzai som «drevet av paranoia».

Tysklands statsminister Angela Merkel karakteriseres som lite kreativ og redd for risiko. Også utenriksminister Guido Westerwelle får så hatten passer. Han blir beskrevet som blant annet uskikket og forfengelig og USA-kritisk.

I et notat fra den amerikanske ambassaden i Moskva i 2008 beskrives Russlands president Dmitrij Medvedev som Robin og statsminister Vladimir Putin som Batman – en klar indikasjon på hvordan ambassaden ser på maktforholdet i Moskva.

Nordkoreanske Kim Jong-il beskrives i et dokument som en vinglete gammel kar, mens Italias statsminister Silvio Berlusconi skildres som tiltaksløs, forfengelig og ineffektiv som moderne europeisk leder.

Han beskrives ifølge The Guardian også som en svak leder hvis «mange sene kvelder og hang til å feste hardt betyr at han ikke får nok hvile».

Zimbabwes president Robert Mugabe kalles enkelt og greit «den gale, gamle mannen» i et dokument, mens hans libyske kollega Muammar Gaddafi er «bare rar».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer inntil et visst punkt bedre fra det og beskrives som elegant og sjarmerende.

Bradley Manning

22 år gamle Bradley Manning er arrestert og mistenkes for flere av lekkasjene til Wikileaks.

Foto: Ap

Han blir også skildret som en mann som aldri holder ord.

22-åring mistenkt for lekkasjene

Ifølge The Guardian mistenkes den 22 år gamle tidligere ettereretningsanalytikeren Bradley Manning for å stå bak lekkasjene til Wikileaks.

Manning skal ha skrytt av at han lastet ned og videreformidlet hemmelig informasjon til hackeren Adrian Lamo på nettet. Manning skrøt blant annet av å ha lekket en mye omtalt helikoptervideo som viser hvordan et amerikansk Apache-helikopter skyter og dreper en rekke sivile i Bagdad.

Blant de drepte var også to journalister som jobbet for nyhetsbyrået Reuters.

Manning skal også ha skrevet:

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater rundt om i verden kommer til å få hjerteattakk når de våkner en morgen og finner ut at en fullstendig oversikt over den hemmelige delen av utenrikspolitkken er gjort tilgjengelig og søkbar for publikum.»

Les også: Varsler angitt av tidligere hacker

Ifølge The Guardian skal Manning gjennom jobben sin ha hatt tilgang til databasen med filene 14 timer per dag syv dager i uken i en periode på mer enn åtte måneder.

Han pleide i denne perioden å ha med en cd-plate som det stod Lady Gaga med på jobb. Vel fremme slettet han musikken fra cd-en og begynte å laste ned filer. Alt mens han latet som om han sang på sangene fra cd-en.

Lamo brøt hackernes gyldne regel og gikk til amerikanske myndigheter med det han visste. Han forklarte dette med at han trodde det Manning drev med kunne koste menneskeliv.

– Mange har karrakterisert meg som en tyster etter dette. Jeg fortjener det kanskje for denne ene hendelsen, men ikke som en generell karrakteristikk, sier Lamo til BBC.

Nå har Manning sittet i varetekt i syv måneder og avventer krigsrett.

SISTE NYTT

Siste nytt