– Få slutt på Irans atomvåpenplaner i 2010, ellers?

Israels forsvarsminister ba USA vurdere alle midler for å hindre at Iran får atomvåpen så snart som mulig. Etter 2010 vil det være for sent.

Løytnant Gabi Ashkenazi (t.v.) og Israels forsvarsminister Ehud Barak

sraels forsvarsminister Ehud Barak frykter det vil bli forsent å gjøre noe med Irans planer om å skaffe seg atomvåpen.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Det kommer frem i en rapport fra et møte mellom Ehud Barak og utenrikskomiteene i Representantenes Hus og Senatet i USA som varslernettstedet Wikileaks har offentliggjort.

Barak møtte komiteene i slutten av mai 2009 og fortalte det samme til begge. Har man ikke klart å hindre Iran i å utvikle atomvåpen innen 2010 går over i 2011 kan det være for sent.

Frykter en uant mengde sivile tap

I rapporten heter det blant annet:

«Barak estimerte at man har et vindu på mellom seks og 18 måneder fra møtet der det er sannsynlig at man kan hindre Iran i å utvikle atomvåpen. Etter dette, sa han, vil enhver militær løsning resultere i en uakseptabel mengde sivile tap.»

Dersom det ikke lyktes å stoppe utviklingen av denne typen våpen i Iran innen årsskiftet 2010 og 2011, ville det utløse et våpenkappløp i regionen der også Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia ville forsøke å utvikle atomvåpen.

Dette for å hindre at Iran skal bli den dominerende makten i regionen.

Og Barak er ikke alene om frykten.

– Bruk alle midler

Atomkraftverk i Iran

Israel frykter at Irans atomprogram skal gjøre dem til en dominerende makt i regionen. Her et atomkraftverk sør for Teheran.

Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

Kong Abdullah av Saudi-Arabia har, ifølge andre rapporter offentliggjort på Wikileaks og omtalt i den britiske avisen The Guardian , gjentatte ganger bedt USA angripe Iran militært for å ødelegge landets atomvåpenprogram.

Ledere i Saudi-arabia, De forente arabiske emirater og Egypt har referert til Iran som ond, en eksistensiell trussel og en makt som «kommer til å føre oss til krig», skriver avisen.

I en samtale med en amerikansk diplomat diskuterte kong Hamad bin Isa al-Khalifa av Bahrain heftig for handling, for å få en sklutt på Irans atomprogram, med alle nødvendige midler.

– Dette programmet må stoppes. Farene ved ikke å stoppe det, er større enn faren ved å ikke gjøre det, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt