– Iran fikk raketter av Nord-Korea

Iran har fått avanserte raketter fra Nord-Korea som kan nå mål i Europa, viser dokumenter fra Wikileaks.

Nordkoreanske raketter

Nordkoreanske raketter vises fram på en militærparade i Pyongyang i oktober.

Foto: Vincent Yu / Ap

Amerikansk etterretning har konkludert med at Iran har fått tak i 19 raketter som er laget etter et russisk design, og som er mye kraftigere enn det USA har anslått tidligere.

Det viser et telegram fra 24. februar i år, som New York Times har fått tilgang til sammen med flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske ambassader verden over.

Les: Nye Wikileaks-lekkasjer sluppet

Telegrammet er en detaljert og og høyt klassifisert beskrivelse av et møte mellom russiske tjenestemenn og en amerikansk delegasjon under ledelse av etterretningstoppen Vann H. Van Diepen, skriver avisen.

– Kan nå Europa

Rakettene skal være så avanserte at Iran har muligheten til å angripe flere hovedstader i Europa, samt den russiske hovedstaden Moskva.

Ifølge eksperter har Irans raketter nå en rekkevidde på nesten 2000 kilometer.

Det betyr at de kan nå fram til Israel, Tyrkia og deler av Øst-Europa, samtidig som de fleste mål i Midtøsten er innen rekkevidde.

Rapporten antyder også at Iran og Nord-Korea kan ha et mye tettere militært samarbeid enn man tidligere har trodd, og amerikansk etterretning frykter at missilene vil gjøre det lettere for Iran å utvikle sine egne raketter.

Kan utstyres med atomstridshoder

Den nordkoreanske versjonen av rakettene går under navnet BM-25, og kan utstyres med atomstridshoder.

Dersom Iran lykkes i å utvikle disse på egen hånd, kan de i teorien skytes så langt som til Berlin, skriver den amerikanske avisen.

Våpenhandelen mellom Iran og Nord-Korea skal ha funnet sted allerede i 2006. Den gang ble det spekulert i om enkelte komponenter endte opp i Iran, men få trodde at landet hadde fått tilsendt fullstendige raketter.

I et annet notat som ble lekket søndag, kommer det frem at kongen av Saudi-Arabia har forsøkt å presse USA til å angripe Iran for å ødelegge landets atomprogram.

Les også: USA har over 5000 atomstridshoder

SISTE NYTT

Siste nytt