– Derfor var Oslo-avtalen feilslått

Oslo-avtalen var et sugerør for palestinsk offentlig sektor. Det hevdet israels president.

Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener statsminister, nåværende president og nobelprisvinner Shimon Peres hadde lite til overs for Oslo-avtalen.

Foto: YOAV LEMMER / AFP

Israels nåværende statsminister Benjamin Netanyahu fortalte amerikanske myndigheter at tidligere statsminister og nåværende president Shimon Peres mente Oslo-avtalen som skulle sikre fred i Midtøsten var feilslått på grunn av feil økonomiske premisser.

Ifølge en rapport offentliggjort på varslernettstedet Wikileaks skal Netanyahu fortalt at Peres i 2007 mente at resultatet av dette var at pengene USA og resten av Europa pumpet inn i fredsprosessen gikk til å pumpe opp palestinsk byråkrati, og at byråkratiet hadde sugerør til de utenlandske pengene.

Shimon Peres

Tidligere statsminister og nåværende president Shimon Peres i Israel skal ha ment at vestens fredspenger gikk til å øke palestinernes offentlige sektor.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Peres mente derfor at bidragsyterne burde legge politisk press på pengestøtten for å snu folkeoppinionen mot Hamas.

Peres er imidlertid ikke alene om kritikken av Oslo-avtalen.

– Palestinerne må bankes gjentatte ganger

I august i år var det nemlig statsminister Netanyahu selv som var ute i hardt vær etter å ha uttalt seg om Oslo-avtalen.

Da ble et videofilmet møte fra 2001 mellom nevnte Netanyahu og israelske bosettere vist på den israelske fjernsynskanalen Channel 10.

I videoopptaket forteller Netanyahu om hvordan han som statminister saboterte fredsprosessen mellom araberne og israelerne - en fredsprosess som startet da Oslo-avtalen ble inngått i 1993.

Avtalen innebar at palestinernes frigjøringshær (PLO) og Israel anerkjente hverandre som forhandlingspartnere, og at partene forsøkte å danne en endelig fredsavtale.

Netanyahu, som ble israelsk statsminister første gang i 1996, ble spurt før valget om han ville respektere Oslo-avtalen.

– Jeg sa at jeg ville det, men ville samtidig ikke tolke avtalen på en slik måte at vi bevegde oss tilbake til grensene vi hadde i 1967 (Før seksdagerskrigen, da Israel hadde et mye mindre landareal. Red.anm).

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått hardt ut mot Oslo-avtalen tidligere.

Foto: Uriel Sinai / Ap

I videoen avslører Netanyahu at han jobbet mot fredsprosessen. Oslo-avtalen ga Israel rett til å holde på allerede definerte militære soner. Men Netanyahu valgte sin egen definisjon av hva en militær sone er for å sikre kontroll over større landområder.

– Ingen kunne si hva en «definert militær sone» var. Definerte militære soner er sikkerhetssoner, og etter min mening er hele Jordandalen en definert militær sone, sier Netanyahu på det ni år gamle opptaket.

Jan Egeland

Jan Egeland i Norsk Utenrikspolitisk Institutt er kritisk til Netanyahus motstand mot Oslo-avtalen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ifølge det jødiske tidsskriftet Tablet sier Netanyahu også i videoen at den eneste måten å forhandle med palestinere på, er å banke dem opp - ikke en gang men mange ganger, inntil smerten blir uutholdelig.

– Haukene styrer Israel

Jan Egeland var en av diplomatene som jobbet med Oslo-avtalen. Han sa den gangen at det paradoksalt nok var det voldelige Hamas med sin terrorkampanje som hjalp Netanyahu med å vinne valget.

– Dette gjorde det umulig for Shimon Peres, som var vår mann, å vinne valget i 1996. Nå sitter haukene på israelsk side. Den israelske utenriksministeren er en ekstremist som folk lo av før han plutselig satt ved makten. Sikkerhetsmessig har det aldri vært verre i Israel, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt