763 dokumenter fra USAs ambassade i Oslo lekket

Blant de mange tusen diplomatiske dokumentene Wikileaks har fått tilgang til er 763 sendt fra USAs ambassade i Oslo.

USAs ambassde i Oslo

Flere hundre meldinger fra den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate i Oslo har nå lekket ut til Wikileaks.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Alle meldingene som Wikileaks har fått tilgang til fra den amerikanske utenrikstjenesten er merket med et kildefelt. Dette feltet definerer hvem som har sendt dokumentet.

Totalt er 763 dokumenter merket med at de kommer fra den amerikanske ambassaden i Oslo.

Tall som er gjengitt på det tyske ukemagasinet Der Spiegels nettsider viser at elleve av dokumentene er gradert hemmelig, ikke for utlendinger, 24 hemmelig, 18 fortrolig, ikke for utlendinger, 379 fortrolig, 197 ugradert, bare for tjenestemenn og 134 dokumenter ugradert.

Les også: 251.287 lekket til mediehus via Wikileaks

Totalt er det blitt lekket 251.287 dokumenter fra hele verden skrevet av tjenestemenn i den amerikanske utenrikstjenesten.

Dermed er ikke Norge veldig sterkt representert i materialet, men det er meldinger om mange temaer i det som er sendt hjem til USA fra Oslo.

En gjennomgang TV 2 har gjort av lista over dokumentene fra ambassaden i Oslo, viser at det er sendt hjem informasjon både om nedrustning, petroleumsindustrien, atomvåpen, salg av militært utstyr og terrorisme.

NRKs gjennomslesning av emnekodene viser at det også er sendt mange dokumenter som omhandler Afghanistan fra Ambassaden i Oslo. Mange av disse er også kodet med at de omhandler militæreoperasjoner.

Les alt om: NRKs dekning av Wikileaks

Obamas besøk til Oslo vises også i korrespondansen som nå er lekket. I forkant av besøket er mange dokumenter merket «Visits and Travel of Prominent Individuals and Leaders».

SISTE NYTT

Siste meldinger