Hopp til innhold

Ba diplomatene spionere på FN

USA skal ifølge diplomatmeldinger lekket av Wikileaks ha drevet et hemmelig etterretningsprogram rettet mot lederskapet i FN.

Ban Ki-moon
Foto: OLIVIER ASSELIN / AP

I kveld publiserte avisene The Guardian, Der Spiegel, New York Times, Le Monde og El Pais saker basert på de mye omtalte lekkede diplomatiske meldingene.

Les: Nye Wikileaks-lekkasjer sluppet
Les også: Prøver å få USA til å angripe Iran

Totalt er det snakk om over 250 000 meldinger mellom USAs ambassader og utenriksdepartmenetet i Washington.

Blant det som nå avsløres er en helt spesiell instruks sendt ut fra utenriksdepartementet som ga amerikanske diplomater verden rundt beskjed om å spionere og innhente informasjon om FN, inkludert toppledelsen med generalsekretær Ban Ki-moon.

Dette kommer frem i saker av The Guardian og The New York Times, og i den konkrete instruksen som førstnevnte avis har publisert i sin helhet.

Les også: – Alfahann, partymann, paranoid og sjelden kreativ

Instruksen ga klar beskjed om at det fra Washingtons side var et stort ønske om å få mye detaljert informasjon om organisasjonen og de ansatte. Avsløringen av den spesielle instruksen ventes å skape kontrovers rundt om diplomater og ansatte i utenrikstjenesten skal drive slik spionasjon og informasjonsinnhenting.

– Skaff oss passord, krypteringsnøkler og sikkerhetsrutiner

Meldingen ble sendt ut fra Hillary Clintons utenriksdepartement den 31. juli 2009 til de amerikanske kontorene ved FN-kontorer i New York, Wien, Roma og 33 ambassader og konsulater i ulike land. Blant ambassadene som fikk instruksen var London, Paris og Moskva, men hverken Oslo eller Norge er nevnt i teksten som ble sendt ut sommeren 2009.

Planen var å drive et etterretningsarbeid som skulle samle inn svært detaljerte opplysninger om både personer og systemer.

Blant informasjonen som ble etterspurt var detaljer om datasystemene i FN med passord, krypteringsnøkler og eventuelle planer om å endre på systemene som håndterte informasjon fra de aller høyeste lederne.

– Detaljer om kommersielle og private lukkede nettverk brukt til offisiell kommunikasjon. Dette inkluderer informasjon om oppgraderinger, sikkerhetstiltak, passord, personlige krypteringsnøkler og type VPN-system brukt, lister instruksen opp.

Dette er informasjon som vil være veldig interessant å sitte på for en hver person med ønske om å hacke og trenge inn i systemene. Noe som igjen ville kunne mulliggjøre overvåking.

Også enkeltindivider i FN-systemet skal ha vært mål for informasjonsinnhentingen.

DNA, kredittkortnummer og telefonene de bruker

Menneskene som USA ønsket informasjon om var nøkkelpersoner i FN-systemet. Dette inkluderte sjefene for fredsoperasjoner, medarbeidere tett på Ban Ki-moon og ledere for FNs fagorganisasjoner.

Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland har innehatt en slik stilling som stod på etterretningslisten til de amerikanske diplomatene, men sluttet i jobben før instruksen ble sendt ut.

Foto: CHRIS HONDROS / AFP

Dermed kan muligens Gro Harlem Brundtlands etterfølger i verdens helseorganisasjon (WHO) ha vært et av målene for etterretningen diplomatene ble bedt utføre.

– Rapportører skal inludere så mye som mulig om (..) telefonnumre, e-postadresser, adressebøker hvis de kan få tak i det, kredittkortnumre, den enkeltes personlige kalender og annen biografisk informasjon som kan være relevant, lister instruksen opp om hva som skulle rapporteres om FN-ansatte.

Instruksen virker å ha involvert alle de store etterretningsorganisasjonene som mulige mottakere. Dette inkluderer både CIA, FBI, Secret Service og utenriksdepartmentet i Washington.

I en egen paralell instruks sendt til de afrikanske landene Kongo, Uganda, Rwanda og Burundi skal det til og med ha blitt bedt om å samle inn biometriske data som inkluderte skanning av øyets iris og DNA-prøver.