Clinton fordømmer lekkasjene

USAs utenriksminister Hillary Clinton fordømmer Wikileaks-lekkasjene som ble publisert søndag.

Hillary Clinton

Hillary Clinton skal besøke Sentral-Asia og Midtøsten denne uka.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– USA fordømmer disse ulovlige handlingene på det sterkeste. Slike lekkasjer setter liv i fare, og undergraver sikkerhetsarbeidet til amerikanske myndigheter, sa Clinton på en pressekonferanse mandag.

Barack Obama

Barack Obama forlot pressekonferansen uten å svare på et eneste spørsmål.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

President Barack Obama nektet å kommentere lekkasjene da han holdt en pressekonferanse tidligere i dag.

Clinton gjentok budskapet som kom fra Det hvite hus før offentliggjøringen av materialet, og sier myndighetene tar «aggressive steg» for å finne de ansvarlige.

– Denne lekkasjen er et angrep på det internasjonale samfunnet, på allianser og partnerskap som sikrer global sikkerhet og økonomisk vekst, sa Clinton.

Les også: Regjeringen tar sterkt avstand fra Wikileaks-avsløringer

Det hvite hus kunngjorde tidligere i dag at de vil stramme inn reglene for behandling av klassifisert informasjon.

– Bør være stolte av diplomatene

Deler av de 250.000 lekkede telegrammene Wikileaks har fått tak i ble publisert søndag, og antydet blant annet at Clinton selv hadde bedt sine diplomater spionere på FN-ledelsen , og at Saudi-Arabia hadde forsøkt å presse USA til å angripe Iran .

Clinton ville ikke kommentere noen av lekkasjene som angikk USA, men hevder at synspunktene som kommer frem i telegrammene fra amerikanske ambassader ikke har noen sammenheng med regjeringens synspunkter.

– Vår utenrikspolitikk er ikke nedfelt i disse meldingene, men her i Washington. Det gjenspeiles i våre handlinger verden rundt, sa Clinton.

Les: – Putin og Medvedev er «Batman og Robin»

Clinton mener at lekkasjene kan ødelegge for diplomatenes samarbeid med journalister, hjelpeorganisasjoner og religiøse ledere.

– Amerikanske diplomater gjør den jobben vi forventer at de skal gjøre. De jobber hardt hver dag for å løse praktiske problemer som påvirker milliarder av mennesker over hele verden, og vi bør være stolte av dem, sa Clinton.

– Iran er en trussel

Hun bekreftet imidlertid at bekymringene rundt Iran er reelle. En av lekkasjene antyder blant annet at landet har langt kraftigere raketter enn man har trodd tidligere.

– Det burde ikke komme som noen overraskelse at Iran er en grunn til bekymring, ikke bare for USA. Iran utgjør en alvorlig trussel mot sine naboer, og land utenfor regionen. Det er derfor vi har kommet til samme konklusjon som FN, og det er derfor vi må samle verdenssamfunnet i å hindre Iran i å bli en atomstat, sa Clinton.

Les også: – Få slutt på Irans atomvåpenplaner i 2010, ellers?

Clinton legger i dag ut på en reise i Sentral-Asia og Midtøsten, og mandag møtte hun Tyrkias utenriksminister.

SISTE NYTT

Siste nytt