Prøver å få USA til å angripe Iran

Kong Abdullah av Saudi-Arabia har gjentatte ganger forsøkt å få USA til angripe Iran, for å ødelegge deres atomprogram. Hemmelige dokumenter viser at USA og de arabiske statene mistenker at Iran er nær ved å utvikle atomvåpen.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia

Den Saudi-arabiske kongen har ofte oppfordret USA til å angripe Iran, for å få en slutt på landets atomprogram, står det i ett av dokumentene Wikileaks har fått tak i.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Britiske The Guardian, amerikanske New York Times, franske Le Monde, spanske El Pais og tyske Der Spiegel sitter på enorme mengder informasjon fra 251.287 telegrammer fra amerikanske ambassader verden over.

Flere aviser har i kveld lagt ut informasjonen som basert på dokumentene de har fått fra varslernettstedet WikiLeaks.

Dokumentene viser hvor stort presset til å tøyle Iran er i kulissene, at USA, Israel og de arabiske allierte mistenker at Iran er nær ved å utvikle atomvåpen.

– Kutt hodet av slangen

Den Saudiarabiske kongen har ofte oppfordret USA til å angripe Iran, for å få en slutt på landets atomprogram, står det i ett av dokumentene, skriver The Guardian.

– Han ba dere amerikanere om å kutte hodet av slangen, skal Adel al-Jubeir, Saudi-Arabias ambassadør til Washington, ha sagt - ifølge en rapport om Abdullahs møte med David Petraeus i april 2008.

Disse dokumentene viser at også andre arabiske allierte i hemmelighet har hisset opp stemningen rundt et angrep mot Teheran.

Bombing av Irans atomkraftanlegg har hittill blitt sett på som siste utvei, som igjen kan føre til en mye større krig.

Atomkappløp i Midtøsten

Dokumentene viser at embedsmenn i Jordan og Bahrain åpent har oppfordret til at Irans atomprogram blir stoppet, uansett midler - også militære.

Ledere i Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Egypt har referert til Iran som ond, en eksistensiell trussel og en makt som «kommer til å føre oss til krig», skriver avisen.

Kong Abdullah har advart amerikanerne om at dersom Iran utvikler atomvåpen, «vil alle i regionen gjøre det samme - inkludert Saudi-Arabia».

I et møte med Italias utenriksminister tidligere i år, sa USAs forsvarsminister Robert Gates at tiden er i ferd med å renne ut.

Dersom Iran får utvikle atomvåpen står USA og deres allierte overfor en ny og annerledes verden om fire til fem år, med et atomkappløp i Midtøsten.

– Dette må stoppes

I en samtale med en amerikansk diplomat diskuterte kong Hamad bin Isa al-Khalifa av Bahrain heftig for handling, for å få en slutt på Irans atomprogram, med alle nødvendige midler.

«Dette programmet må stoppes. Farene ved ikke å stoppe det, er større enn faren ved å ikke gjøre det», sa han.

Iran sier at atomprogrammet utelukkende er til sivil bruk, men vestlige land og Israel er sikre på at den islamske republikken har som mål å utvikle atomvåpen.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har nylig uttalt at landet ikke vil diskutere atomspørsmål med USA og andre stormakter.

Data-angrep

De 251.287 dokumentene stammer i stor grad fra kommunikasjon mellom Washington og USAs ambassader rundt om i verden.

Hjemmesiden til organisasjonen WikiLeaks skal ha blitt rammet av et dataangrep søndag kveld, men alle avisene har publisert informasjonen de satt på til tross for dette.

The Guardian beskriver lekkasjen som en «episk slagside» mot amerikansk diplomati, og myndighetene i USA har jobbet iherdig med å prøve å stanse publiseringen.

SISTE NYTT

Siste nytt