- Iran-engasjement har skadet Statoil

Statoil er på vei ut av Iran og vil ikke kommentere beskyldningene fra presidenten i Aserbajdsjan. Professor mener engasjementet i Iran har skadet oljeselskapet.

Video Statoil vil ikke svare på Iran-kritikken fra Aserbajdsjan

SE VIDEO: Pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomheter, Bård Glad Pedersen, vil ikke svare på Iran-kritikken fra Aserbajdsjan.

Presidenten i Aserbajdsjan beskylder Statoil for å torpedere sanksjoner mot Iran. Det kommer frem i denne runden med lekkasjer fra nettstedet Wikileaks.

Statoil har operert i Iran, samtidig som det har vært sterke sanksjoner mot regimet.

– Problematisk

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Dag Harald Claes, sier at Statoils engasjement i Iran ikke er uproblematisk.

– Det har vært problemer med å komme inn i inngrep med regimet uten å bruke «tvilsomme midler», sier Claes.

Han sier videre at USA har hatt sanksjoner mot Iran siden 1979.

– Og det er forholdet mellom at Statoil ønsker å operere i USA og i Iran samtidig som ikke har kunnet gå opp, sier Claes.

– Har dette skadet Statoil på noen måte eller er det greit nå som de trekker seg ut?

– Dette har selvsagt skadet selskapet, alt annet vil bare være tøys å si. Og det at de nå arbeider seg ut av det, tyder jo på at de har slitt med denne saken, sier Claes.

Vil ikke si noe

Pressetalsmann for Statoils internasjonale virksomheter, Bård Glad Pedersen, vil ikke kommentere beskyldnignene fra Aserbajdsjan.

– Vi tok en beslutning i 2008 om å ikke gjøre flere investeringer i Iran. Amerikanske myndigheter har vært tilfreds med den informasjonen vi har gitt, sier Glad Pedersen.

Han sier videre at Statoil har vært tydelige på at de vil forholde seg til de nye EU-sanksjonene som også norske myndigheter har signalisert at de vil implementere.

Eneste navngitte selskap

Aserbajdsjans president Ilham Aliyev

Aserbajdsjans president Ilham Aliyev.

Foto: TIAGO PETINGA / Afp

Beskyldningene mot Statoil kom fram i et møte mellom presidenten i Aserbajdsjan og amerikanske myndigheter tidligere i år.

Aserbajdsjans president Ilham Aliyev mener det hjelper lite at de bidrar til boikotten samtidig som vestlige energiselskaper arbeider i Iran.

Og her her Statoil det eneste selskapet som blit navngitt.

Statoil samarbeider med iranske selskaper om å utvikle et av verdens største gassfelt i Persiabukta, men er nå på vei ut av prosjektet.

South Pars - An over view of SPD9

Ett av verdens største gassfelt, South Pars, blir utviklet i samarbeid mellom Statoil og iranske selskaper.

Foto: Pressebilde fra Statoil / Milad Payami

SISTE NYTT

Siste nytt