NRK Meny
Normal

Assange: Har aldri hørt om Manning

Julian Assange nekter for å ha kjennskap til den tidligere forsvarsanalytikeren som sitter arrestert, mistenkt for å ha lekket de hemmelige rapportene til Wikileaks.

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange hilser fotografene etter å ha vært innom politiet i Suffolk fredag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Rapportene fra krigene i Irak og Afghanistan, og som Wikileaks i flere måneder har publisert, har nå ført til at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange kan bli siktet for spionasje i USA.

Laget for å la varslerne være anonyme

I et intervju på ABC-programmet «Good Morning America» sier Assange at systemet i Wikileaks er laget for å ivareta anonymiteten til kildene som gir dem sensitive dokumenter.

Bradley Manning

Bradley Manning sitter i isolat, siktet for å ha gitt Wikileaks dokumenter.

Foto: Ap

Dette gjelder naturligvis også de hemmeligstemplede dokumentene der amerikanske diplomater avslører hva de mener om ledere rundt om i verden.

The New York Times skrev i går at justisdepartementet prøver å få reist tiltale mot Assange om han har oppmuntret etteretningsanalytikeren Bradley Manning til å hente ut filer fra regjeringens datasystem.

På NBCs program «Today», sier Assange at han ikke har kjennskap til om Wikileaks utstyrte Manning med en programvare som kunne hjelpe ham med å laste ned de amerikanske dokumentene.

Sitter i isolat i USA

Manning, en 23 år gammel analytiker , ble tidligere i år siktet for å ha stjålet en hemmeligstemplet video av et helikopterangrep der over 12 mennesker ble drept i Irak - deriblant to journalister fra Reuters - og for å ha lastet ned mer enn 150.000 dokumenter som tilhører det amerikanske utenriksdepartementet.

Amerikanske myndigheter sier at Manning har lekket noe av det han lastet ned, men ifølge MSNBC vil de ikke bekrefte om det er snakk om materialet som til nå er publisert av Wikileaks.

I dag sitter Manning i isolat på militærbasen Quantico i Virginia.

– Hadde aldri hørt om Manning

Amerikanske medier rapporterer at påtalemyndigheten kan sikte Assange for spionasje og be om at han blir utlevert til USA dersom de kan bevise at han har hjulpet Manning med å samle inn de hemmelige dokumentene.

– Jeg hadde aldri hørt navnet Bradley Manning før han ble omtalt i mediene, sier Assange til ABC.

– Wikileaks-teknologien var helt fra begynnelsen laget slik at vi ikke skal få vite identiteten eller navnene til de som sender inn materiale. Det er, når alt kommer til alt, den eneste måten at kilder helt sikkert kan forbli anonyme.

Lover fortgang i lekkasjene

39 år gamle Assange slapp i går ut fra fengselet i London, etter å ha stilt en kausjon på 200.000 pund. Da hadde han sittet ni dager i Londons største fengsel.

Sverige ønsker ham utlevert for avhør i en sak der han er anklaget for voldtekt av to kvinner. Men like etter løslatelsen fortalte Assange at han var mer bekymret over at USA forsøker å få ham utlevert enn å bli sendt til Sverige.

Han mener at anklagene i Sverige er del av en vellykket svertekampanje mot ham og Wikileaks, mens svenske myndigheter fastholder at det er alvorlige og virkelige anklager fra to kvinner.

Det er ikke lagt noen begrensninger på Assanges bruk av Internett når han nå er ute mot kausjon, og han lover i dag fortgang i arbeidet med å lekke enda flere dokumenter.

Wikileaks har til nå bare publisert 1621 av over 250.000 dokumenter fra det amerikanske utenriksdepartementet som de skal besitte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt