Dette kan være mannen bak krigslekkasjene

22 år gamle Bradley Manning er mistenkt for å stå bak Wikileaks-lekkasjene fra Afghanistan.

Bradley Manning

Bradley Manning sitter allerede fengslet for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter. Nå er han mistenkt igjen.

Foto: Ap

Militære etterforskere sjekker datamaskiner brukt av den tidligere militære analytikeren Bradley Manning, for å se om han er kilden til tusenvis av militære dokumenter som ble publisert av Wikileaks søndag, skriver The Wall Street Journal.

Wikileaks la søndag kveld ut 92.000 hemmelige dokumenter som inneholder hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan, fra arkiver i Pentagon og rapporter fra felten fra 2004 til 2010.

Les også: - Det er bevis på krigsforbrytelser blant de hemmelige dokumentene
Les også: Norsk soldat i kamp på bare nevene

Pentagon innledet mandag en intens jakt på kilden til lekkasjen til Wikileaks, et av de groveste bruddene på sikkerheten i amerikansk militær historie.

Sitter allerede fengslet for lekkasjer

Wikileaks har ikke avslørt navnet på sin kilde, men mistanken går i retning av Manning som allerede er arrestert og siktet i Irak for å ha lekket annen klassifisert informasjon til Wikileaks.

Manning ble arrestert i begynnelsen av juni for å ha lekket militære kampvideoer og 260.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Les også: Varsler angitt av tidligere hacker
Les også: Kamphelikopteret fyrte løs i folkemengden

Tjenestemenn i forsvaret sier at vedkommende som har lekket dokumentene trolig har høy sikkerhetsklarering og tilgang på følsomme militære dokumenter.

Det er derfor mulig at flere lekkasjer kommer, sier de.

Har utløst raseri

Lekkasjen av de 91.000 klassifiserte dokumententene om Afghanistan-krigen har utløst raseri i USA. Men den kan også føre til økt motstand mot krigen. Både i USA, Pakistan og andre land som er involvert i krigen, som Tyskland og Storbritannia, var det mandag sinte og bekymrede reaksjoner.

Den republikanske senatoren Kit Bond kalte kilden, trolig en amerikaner i hæren, en forræder som potensielt setter amerikanske liv i fare.

Talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus kalte lekkasjen uansvarlig, mens Pakistan sa at rapportene er fordreide og ikke basert på realiteten på bakken. General Egon Ramms, øverstkommanderende for NATO-styrkene i Afghanistan, krever bedre sikkerhet mot lekkasjer.

Men Wikileaks' grunnlegger, Julian Assange, forsvarer beslutningen og sier at dokumentene viser at tusener av krigsforbrytelser kan være begått i Afghanistan, blant annet utallige angrep og drap på uskyldige sivile.

Øker motstanden

Lekkasjene som viser den dystre virkeligheten i Afghanistan, vil trolig gjøre amerikanske velgere enda mer pessimistiske når det gjelder krigen og president Barack Obamas krigsstrategi.

Informasjon om hva dokumentene inneholder har allerede bidratt til en voksende skepsis i Kongressen, også blant demokrater, når det gjelder krigen og svekket tilliten til USAs viktigste allierte i regionen, Pakistan.

Uansett hvor ulovlig prosessen ved lekkasjene har vært, reiser de alvorlige spørsmål om USAs politikk i Afghanistan og Pakistan, sier lederen for Senatets utenrikskomite, John Kerry.

Dokumentene inneholder få konkrete avsløringer som direkte skader administrasjonen, men de tegner et bilde av kaos i Afghanistan, med pakistanske agenter som hjelper Taliban, stadig flere drap på sivile og desperate bønner om hjelp fra soldater under angrep i et fiendtlig land langt hjemmefra.

Den politiske virkningen lekkasjene kan få, kan derfor bli mer alvorlige enn skaden de kan gjøre ved å avsløre pågående militære operasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.