Varsler angitt av tidligere hacker

USA har arrestert en millitær analytiker som skal ha lekket millitære kampvideoer og 260.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Iraq Shooting

Den millitære analytikeren Bradley Manning (22) er arrestert i Kuwait etter mistanke om at han skal ha lekket hemmeligstemplede videoer og dokumenter til varslernettstedet Wikileaks.

Les også: Kamphelikopteret fyrte løs i folkemengden

Én av videoene Manning skal ha lekket, og som siden ble vist på varslernettstedet, viser hvordan et kamphelikopter fra USA fyrer av runde etter runde mot sivile i Bagdad i 2007.

260.000 hemmelige meldinger

En annen video, som Wikileaks tidligere har innrømmet å ha, viser luftangrepet på Garani i Afghanistan i 2009.

Manning skal også ha lekket rundt 260.000 hemmelige diplomatiske meldinger som varsleren selv beskriver at viser «nesten kriminelle politiske forhandlinger på bakrommet», skriver nettstedet Wired.com .

Ifølge nettstedet skal Manning ha skrevet:

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater rundt om i verden kommer til å få hjerteattakk når de våkner en morgen og finner ut at en fullstendig oversikt over den hemmelige delen av utenrikspolitkken er gjort tilgjengelig og søkbar for publikum.»

Stoppet av tidligere hacker

Den som satte en endelig stopper for Mannings påståtte lekasjer, er den tidligere hackeren Adrian Lamo. Ifølge BBC skal Manning ha skrytt til Lamo av å ha sendt blant annet helikoptervideoen til Wikileaks.

Lamo sier han ikke ville kontaktet myndighetene i USA dersom han ikke trodde at det Manning skal ha drevet med kunne koste menneskeliv.

– Mange har karrakterisert meg som en tyster etter dette. Jeg fortjener det kanskje for denne ene hendelsen, men ikke som en generell karrakteristikk, sier Lamo til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt